Column: Oom Agent

Veiligheid komt in vele vormen. Zo zijn we voor onze veiligheid en gezondheid zeker afhankelijk van politie, brandweer, ambulance en andere hulpverleners. Zij bieden hulp bij ramp en ontij.

In een woordpuzzel op mijn smartphone trof ik de omschrijving aan: ‘Liefkozend woord voor politie uit vervlogen tijden’. Het antwoord is ‘Oom agent’. Het woord ‘vervlogen’ nam mijn gedachten op de vlucht. Wat betekent ‘vervlogen’ hier? Is dit een stelling dat ‘Oom agent’ verdwenen is?

Oom Agent stond voor het hele politiekorps, ongeacht man of vrouw in mijn beleving. Het ‘oom’ voor ‘agent’ had iets familiairs over zich, iets veiligs en beschermends. Die aardige oom in de familie, maar wel eentje die niet over zich liet lopen. Die oom die met een indringende blik jou te verstaan gaf dat wat je deed niet goed was. En als je het niet zo goed begreep dan sprak hij je ouders aan, zodat je een passende straf of in ieder geval een behoorlijke preek over je heen uitgestort kreeg. In mijn beleving betekende ‘Oom agent’ respect hebben, luisteren en je gedragen. De puzzelmaker kan zich wellicht de veldwachter Bromsnor uit de jeugdserie Swiebertje nog herinneren, toont hiermee historisch besef en kiest vanuit dat oogpunt voor de omschrijving ‘uit vervlogen tijden’. En toen realiseerde ik mij dat Oom agent inderdaad niet meer bestaat of in ieder geval onzichtbaar lijkt te zijn geworden. Is onze oom geparkeerd, nee de mond gesnoerd, door allerlei politieke correcte overheidsregeltjes in combinatie met het drinken van kopjes thee?

Verharding

Het toenemende geweld van vandaag de dag naar zorgverleners en handhavers, neemt al lange tijd sterk toe. Als politie, brandweer of ambulance ergens opdagen, dan vliegen de uien tot en met bakstenen en vuurwerk hen om de oren. Ja vuurwerk! Volgens de burgemeester Marcouch van Arnhem moedigen ouders hun kinderen aan vuurwerk naar politie te gooien met de mededeling ‘Gooi vuurwerk naar die kutmongolen’ (bron: De Telegraaf 26/11/20).

Hoe moet je hulpverleners naast het standaard kogelwerende vest hiertegen beschermen? Worden PBM in de nabije toekomst zo ontwikkeld dat de hulpverlener de kenmerken van een Robocop krijgt? Dat zou Oom agent, die strenge doch rechtvaardige veldwachter van weleer, nooit overkomen zijn laat staan hebben verwacht. Je haalde het domweg niet in je hoofd om het blauwe uniform zo te benaderen. ‘Vervlogen tijden’… de vraag waar is het misgegaan, dat samen met Oom Agent het respect voor onze handhavers en zorgverleners nu het raam uitgevlogen is? Is het respect en waardering voor deze significante beroepen die garant staan voor een goed functionerende maatschappij gedegradeerd tot nul met als onderliggende oorzaak een saillant detail als de fanatieke bonnenschrijverij die vanuit een ambtelijk bureau wordt aangemoedigd? Dit in plaats van een opvoedkundige verhandeling (zonder thee) naar een jonge crimineel in wording of een vermanende preek voor iemand die zich even niet aan de maximum snelheid houdt? Waar is die flexibiliteit en menselijkheid in het blauwe uniform gebleven is een vraag die wel eens wordt gesteld. Zou dat wel de oorzaak zijn? Of liggen de problemen veel dieper? Ik heb geen flauw idee. Maar een ding weet ik wel. Als in een woordpuzzel wordt omschreven dat een liefkozende naam uit vervlogen tijden voor de politie ‘Oom Agent’ is, dat het duidelijk is op welke wijze de politie, handhavers, ambulancepersoneel en brandweer door de ogen van zeker een nieuwe generatie lijkt te worden bekeken. En dat voorspelt weinig goeds voor de toekomst, vrees ik zo: Robocop 2.0 maar dan wel aangekleed door de PBM branche natuurlijk…