VVGW-werkgroepen

VVGW-werkgroep Gehoorbescherming

De VVGW-werkgroep Gehoorbescherming bestaat uit een aantal enthousiaste deskundigen uit de branche. Bij hen kun je terecht met vragen over Gehoorbescherming. De werkgroep geeft ook gevraagd en ongevraagd advies, niet alleen intern, vooral ook extern als de werkgroep signaleert dat onjuiste informatie wordt verstrekt. Daardoor kan VVGW zich profileren als autoriteit op het gebied van gehoorbescherming.

De leden van de werkgroep zijn Nanda van Achteren, Peter Boen, Bernard Crooy, Jurgen van Linder en Joris Wels. Voor meer informatie, neem contact op met [email protected].

3 belangrijke boodschappen

Gehoorbescherming wordt niet consequent gedragen op de werkvloer. De werkgroep Gehoorbescherming ziet dan ook een schone taak voor zich weggelegd. Welke drie belangrijkste boodschappen heeft de werkgroep?

Boodschap 1 De kennis van gehoorbescherming is slecht.
Het is vrij goed bekend dat de norm EN352 er is en wat die behelst. Echter dat er nog een andere norm is -EN458- die helpt bij het selecteren en onderhoud van de gehoorbescherming is onbekend bij velen. Daar wil de werkgroep iets aan doen. Graag geven ze een webinar in de tweede helft van het jaar om u daar meer over te vertellen.

Boodschap 2 Veilig horen.
Gehoorbescherming moet worden aangepast aan de omstandigheden. Zo heb je vaak ook actieve gehoorbescherming nodig: de geluiden om je heen moet je doorgaans kunnen blijven horen, zoals die alarmtoon. Het gaat dus niet alleen over het dempen van geluid, je moet veilig kunnen horen. Hoe dan? Daar gaat de werkgroep ook meer informatie over delen.

Boodschap 3 Vermoeid en weinig productief door werken met veel geluid? Gebruik goede gehoorbescherming!
Er zijn nog steeds werkgevers die goede gehoorbescherming onvoldoende interessant vinden. Wat deze werkgevers wellicht niet genoeg beseffen is dat een niet goed beschermde werknemer vermoeider is. Dat is een korte termijn effect van werken met veel geluid zonder afdoende bescherming. Mensen die werken met gehoorbescherming waar nodig beleven minder ongevallen dan diegenen die werken zonder. En ze zijn productiever. Ook als werknemer zelf heb je meer profijt van goede gehoorbescherming: het is toch veel leuker thuiskomen voor de kinderen als je minder moe bent en je nog even gezellig met de kinderen kunt zijn.

Artikelen en presentaties

De werkgroep zal hier de resultaten delen en hun ervaringen.

 

Werkgroepleden

Nanda van Achteren
Category manager
Lyreco

Peter Boen
Senior application engineer
3M

Bernard Crooy
Accountmanager Sales 
Moldex 

Joris Wels
Director Safety Business
Lyreco Group

Jurgen van Linder
Sales Manager
Pluggerz