Nieuwe technologieën voor gezond en veilig werken?

Moeten wij als VVGW onze productassortiment uitbreiden?

Staatssecretaris Van Ark van SZW heeft de SER om advies gevraagd over de toepassing van nieuwe technologieën voor gezond en veilig werken. Leveren biomonitoring en sensoring daar een positieve bijdrage aan?

Nieuwe technologieën? Ja, denk aan een app die bij een werknemer in een fabriekshal het risico op gehoorschade meet. Of de concentratie van een gevaarlijke stof meten in de urine of het bloed van werknemers. Bij werknemers die met gewasbeschermingsmiddelen werken, bijvoorbeeld.

Nieuwe technologieën om gegevens te verzamelen

Technologieën als deze staan bekend als biomonitoring en sensoring. Het gaat daarbij om de systematische verzameling van gegevens van organische oorsprong.

Maar er komen ook veel vragen om de hoek kijken bij de toepassing van zulke nieuwe technologieën. Bijvoorbeeld over het omgaan met persoonsgegevens en de beslisruimte van werknemers om eraan mee te doen.

SER onderzoekt mogelijkheden en beperkingen

Ten eerste wil Van Ark graag weten hoe de SER aankijkt tegen biomonitoring. En dan met name waar het gaat om het gebruik van biologische grens- of advieswaarden in relatie tot gevaarlijke stoffen. Ten tweede vraagt zij de SER om een verkenning van de mogelijkheden en beperkingen van biomonitoring en sensoring in relatie tot gezond en veilig werken.

Het wat & hoe van veilig en gezond werken 

Wilt u precies weten hoe het zit? Bekijk de adviesaanvraag biomonitoring en sensoring van Van Ark aan de SER. De staatssecretaris van SZW wil het advies en de verkenning in het eerste kwartaal van 2020 ontvangen.

Voorbereidend rapport RIVM biomonitoring en sensoring

Ter voorbereiding op de aanvraag aan de SER heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een rapport geschreven over biomonitoring en sensoring. Het rapport van het RIVM heet uiterst toepasselijk ‘Het gebruik van biomonitoring en sensoring binnen de arbeidsomstandigheden – praktische en ethische overwegingen’.

Bron: ser.nl