Op vrijdag 11 april is bij sloopwerkzaamheden aan de voormalige Aloysiusschool in Westervoort opnieuw een ernstig ongeluk gebeurd: een werknemer viel door het dak en raakte gewond. De Arbeidsinspectie doet onderzoek naar de toedracht van het incident. Het is al het derde ernstige valongeval in enkele weken tijd.
Het slachtoffer werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht. De ernst van zijn verwondingen is nog niet bekend; de locatie is tijdelijk afgesloten voor onderzoek.
Het incident in Westervoort staat niet op zichzelf. Op 20 maart viel een man enkele meters naar beneden tijdens werkzaamheden op een bedrijventerrein in Cuijk. En op 29 februari raakte een minderjarige jongen zwaargewond bij een val in een verlaten steenfabriek in Buren – zonder duidelijk toezicht of beschermingsmaatregelen. Dit roept niet alleen vragen op over de omstandigheden per incident, maar vooral over het structurele veiligheidsbewustzijn bij werk op hoogte. Juist in sectoren als bouw, sloop en renovatie – waar vaak onder tijdsdruk wordt gewerkt – is het essentieel dat veiligheid niet ondergeschikt raakt aan snelheid of gemak.
Valbeveiliging is geen keuze, maar noodzaak
De Arbowet is duidelijk: bij werkzaamheden met valgevaar moeten passende maatregelen worden getroffen. Denk aan:
- Randbeveiliging en hekwerken
- Valharnassen en -lijnen
- Collectieve voorzieningen zoals steigers of werkplatforms
- En werkmethodes waarbij risico’s op hoogte worden vermeden
Ook het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) zoals helmen, veiligheidsschoenen en valbescherming is van levensbelang. Toch blijkt in de praktijk dat deze middelen niet altijd worden ingezet of correct worden gebruikt, in situaties waarbij dit wel zou moeten. De gevolgen daarvan kunnen desastreus zijn – voor de werknemer, diens omgeving én de werkgever. Werkgevers, opdrachtgevers én werknemers dragen gezamenlijk verantwoordelijkheid voor een veilige werkplek.
Werken met Valbeveiliging
Bij de VVGW-werkgroep Werken met Valbeveiliging kun je terecht met vragen over veilig werken op hoogte en vragen over de juiste valbeveiliging. De experts binnen de werkgroep geven graag advies, niet alleen intern, vooral ook extern, bijvoorbeeld als de werkgroep signaleert dat onjuiste informatie wordt verstrekt.
Kijk voor meer informatie op de website van de VVGW of neem contact met ons op.
Bronnen: AD en De Veiligheidskundige