Circular Footwear Alliance

EMMA Safety Footwear, Allshoes Safety Footwear en FBBasic lanceerden recent de Circular Footwear Alliance (CFA). Een mijlpaal in de sector: voor het eerst slaan twee concurrenten de handen ineen voor een groter doel. Samen zorgen Allshoes en EMMA voor voldoende schaalgrootte om een circulair systeem écht te laten werken in de praktijk. Daarmee is er sprake van een kantelpunt in het gebruik en hergebruik van grondstoffen, want de ambitie is helder: geen afval meer door behoud van grondstoffen. De eerste 100 inzamelpunten zijn al ingericht.

Tom Hermans, CEO EMMA Safety Footwear: “Het is tijd voor opschaling. Willen we positieve impact realiseren, dan moeten we over onze eigen schaduw heenstappen. Met CFA willen we anderen inspireren hetzelfde te doen, binnen én buiten de branche.” 

Circulaire economie: van pilot naar dagelijkse praktijk
In een circulaire economie gaan geen grondstoffen meer verloren. Alle producten worden zodanig ontworpen dat de componenten of grondstoffen waar ze uit bestaan na gebruik weer kunnen worden ingezet. In dezelfde of in andere producten. De kwaliteit en waarde blijven behouden en er is automatisch ook geen sprake meer van afval. Er zijn talloze circulaire pilots in evenzoveel branches, maar succesvolle toepassing in de praktijk vereist schaalgrootte en organisatie. Met de oprichting van de Circular Footwear Alliance wordt voor veiligheidsschoenen in één klap aan beide randvoorwaarden voldaan.

Voldoende schaalgrootte voor positieve impact
Samen hebben EMMA en Allshoes een belangrijk deel van de Nederlandse markt voor veiligheidsschoenen in handen. Door gezamenlijk de retourlogistiek, ontmanteling en recycling optimaal te organiseren kan de Circular Footwear Alliance vanaf vandaag zoveel mogelijk grondstoffen herwinnen en dit ook rendabel maken. Zo wordt circulair werken steeds meer een integraal onderdeel van beide ondernemingen.

Michiel van Kempen, CEO Allshoes Safety Footwear: “Duurzaamheid is vooral een kwestie van doen. Om samen een circulair systeem op te zetten, moeten er gewoon heel veel praktische zaken geregeld en georganiseerd worden. Daarbuiten zijn we nog net zo’n hevige concurrenten als voorheen, maar aan tafel bij CFA voelen we allebei: hier maken we samen het verschil naar de toekomst toe.”

Lees het volledige bericht