ESF: feedback op effectbeoordeling digitale gebruikersinstructies

apr 5, 2024 | actualiteiten homepage, Nieuws

ESF vraagt leden van VVGW om feedback te geven om de economische impact van het digitaliseren van gebruikersinstructies te kunnen beoordelen. De EU-Commissie wil de lasten voor de industrie te verminderen en daarom bekijkt DG GROW de mogelijkheid om gebruikersinstructies in digitaal formaat beschikbaar te maken voor de PBM-sector.

DG Grow bestudeert voor verschillende producten de juridische opties voor het digitaliseren van gebruikersinstructies. Voor PBM’s zijn deze niet verboden in de verordening, maar ze zijn ook niet expliciet toegestaan. Duidelijke wetgeving die dit toestaat, zou rechtszekerheid geven en een einde maken aan alle argumenten van bijvoorbeeld markttoezicht tegen digitale gebruikersinstructies.

Er moet o.a. een effectbeoordeling van de voorgestelde maatregelen gedaan worden. Hiervoor is ESF benaderd door DG GROW om uit te zoeken wat de economische impact zou kunnen zijn voor de PBM-sector. Daarom hieronder enkele vragen voor de VVGW leden.

Het niet verstrekken van instructies in gedrukte vorm betekent natuurlijk niet dat er geen kosten verbonden zijn aan het verstrekken van gebruikersinstructies. Denk aan besparingen op het drukken van de gebruikersinstructie, maar ook besparingen op de verpakking en het transport (minder gewicht – minder volume). En aan de andere kant de kosten voor bijvoorbeeld het maken van een link/QR-code en het afdrukken daarvan op het product of de verpakking; het maken van de documenten in het juiste formaat; het maken van de webpagina met de documenten; het onderhouden van deze webpagina.

Vragen
• Wat is de hoeveelheid PBM’s die u per jaar verkoopt (aantal stuks)
o als fabrikant?
o als importeur?
o als distributeur?

Hoeveel besparing (in euro per jaar) schat u wanneer u de gebruikersinstructies niet in gedrukte vorm maar in digitale vorm aanlevert (dus verschil tussen de kosten voor gedrukt en de kosten voor digitaal)?

Wil je meewerken? Mail dan je feedback uiterlijk maandag 22 april naar [email protected] .

Nieuws

Aanhaken in hoogwerkers

Wat is het nu wel en wat is het nu niet? Het werken in een hoogwerker brengt altijd discussies met zich mee als het gaat om: wanneer moet ik nu valbeveiliging dragen en wanneer niet. Is het wel verplicht? Met dit schrijven proberen wij hier wat meer duiding te geven...

Veiligheid in de bouw: stappen gezet, maar werk aan de winkel

Hoewel het aantal arbeidsongevallen in de bouwsector de laatste jaren daalt, blijft de bouw een van de risicosectoren in Nederland. In 2022 vielen er tien dodelijke slachtoffers in de bouwsector, net zoveel als in 2021. Veilig werken in de bouw gaat niet vanzelf: het vergt voortdurende inzet van álle partijen. Elke stap vooruit telt, want elk ongeval is er één te veel.

Kom naar de Praktijkdag Adembescherming op 25 september 2025!

Als onderdeel van het Kennisprogramma Adembescherming organiseert VVGW de Praktijkdag Adembescherming, op 25 september in het Van der Valk Hotel te Dordrecht. Het belooft een leerzame, interactieve dag te worden met een mooi programma met interessante kennissessies van diverse experts. Zorg dat je erbij bent, de toegang is gratis.  

Drie valincidenten in korte tijd onderstrepen het belang van veilig werken

Op vrijdag 11 april is bij sloopwerkzaamheden aan de voormalige Aloysiusschool in Westervoort opnieuw een ernstig ongeluk gebeurd: een werknemer viel door het dak en raakte gewond. De Arbeidsinspectie doet onderzoek naar de toedracht van het incident. Het is al het derde ernstige valongeval in enkele weken tijd.