ESF: feedback op effectbeoordeling digitale gebruikersinstructies

apr 5, 2024 | actualiteiten homepage, Nieuws

ESF vraagt leden van VVGW om feedback te geven om de economische impact van het digitaliseren van gebruikersinstructies te kunnen beoordelen. De EU-Commissie wil de lasten voor de industrie te verminderen en daarom bekijkt DG GROW de mogelijkheid om gebruikersinstructies in digitaal formaat beschikbaar te maken voor de PBM-sector.

DG Grow bestudeert voor verschillende producten de juridische opties voor het digitaliseren van gebruikersinstructies. Voor PBM’s zijn deze niet verboden in de verordening, maar ze zijn ook niet expliciet toegestaan. Duidelijke wetgeving die dit toestaat, zou rechtszekerheid geven en een einde maken aan alle argumenten van bijvoorbeeld markttoezicht tegen digitale gebruikersinstructies.

Er moet o.a. een effectbeoordeling van de voorgestelde maatregelen gedaan worden. Hiervoor is ESF benaderd door DG GROW om uit te zoeken wat de economische impact zou kunnen zijn voor de PBM-sector. Daarom hieronder enkele vragen voor de VVGW leden.

Het niet verstrekken van instructies in gedrukte vorm betekent natuurlijk niet dat er geen kosten verbonden zijn aan het verstrekken van gebruikersinstructies. Denk aan besparingen op het drukken van de gebruikersinstructie, maar ook besparingen op de verpakking en het transport (minder gewicht – minder volume). En aan de andere kant de kosten voor bijvoorbeeld het maken van een link/QR-code en het afdrukken daarvan op het product of de verpakking; het maken van de documenten in het juiste formaat; het maken van de webpagina met de documenten; het onderhouden van deze webpagina.

Vragen
• Wat is de hoeveelheid PBM’s die u per jaar verkoopt (aantal stuks)
o als fabrikant?
o als importeur?
o als distributeur?

Hoeveel besparing (in euro per jaar) schat u wanneer u de gebruikersinstructies niet in gedrukte vorm maar in digitale vorm aanlevert (dus verschil tussen de kosten voor gedrukt en de kosten voor digitaal)?

Wil je meewerken? Mail dan je feedback uiterlijk maandag 22 april naar [email protected] .

Nieuws

Nieuwe richtlijn beschermingsmiddelen ademhaling NVvA

In april is de nieuwe richtlijn ademhalingsbescherming van de NVvA verschenen. Dit document is toonaangevend en breed geaccepteerd als stand van de wetenschap en techniek. De Nederlandse Arbeidsinspectie ziet dit als richtinggevend document.

Challenge Procure4Health: Duurzame PBM’s gezondheidszorg

De EU wil aan de slag met “Duurzame persoonlijke bescherming tegen ziekteverwekkers in de gezondheidszorgcontext”. Zij financiert via het EU Horizon programma het project Procure4Health dat momenteel een open marktconsultatie hierover start. Op 8 mei organiseren ze een online evenement om het project toe te lichten. Bij dit project zijn overheidsinkopers uit de zorgsector van diverse Europese landen betrokken.

VVGW ledenbezoek bij Bata Industrials

Het eerste VVGW ledenbezoek van 2024 is aan Bata Industrials. Het bestuur van Vereniging Veilig & Gezond Werken sprak met Martijn Mathot, Managing Director en Ronald Batenburg, Sales Director Europe. Het bestuur vindt het belangrijk te weten wat er leeft onder de leden. Daarom zijn ze in 2023 gestart met ledenbezoeken.