Ledenbijeenkomst 20 november bij Frankenhuis Haaksbergen

De ledenbijeenkomst van woensdag 20 november werd bijgewoond door 33 personen.

Na een ontvangst met lunch in Het wapen van Beckum gaf Theo de Vliegh een korte toelichting op het Safety & Health event Ademnood 2.0 bij de RDM in Rotterdam op 26 september jl.

Dit event werd door Ahoy en de VVGW georganiseerd, waarbij Oscar Breure de dagvoorzitter was. Het is de bedoeling om begin 2020 en tijdens het grote beursevent Safety & Health op 30 september 2020 en 1 oktober 2020 dit event weer te organiseren, mogelijk Ademnood 3.0.

Na de toelichting van Theo de Vliegh gaf Werner Pasop van Frankenhuis een uitleg over het bedrijf en de toch enigszins beperkte mogelijkheden om textiel tot op heden te recyclen. Zo worden er van de ca. 30 verschillende textielstromen, voornamelijk consumenten textiel, tot op heden slechts vijf door Frankenhuis vervezelt. Van circulaire textiel in de bedrijfskledingbranche is tot op heden nog helemaal geen sprake.

Voor de consumenten confectie kan er een beperkt percentage, met name 100% katoen, worden bijgemengd in bijvoorbeeld spijkerbroeken.

Na de uitleg volgde een rondleiding door de opslag en productie/vervezelen van de verschillende gesorteerde consumenten textiel. Met textiel uit de bedrijfskledingbranche worden op het ogenblik testen gedaan met vervezelen maar ook met het chemisch recyclen waarbij met name de polyester uit gemengde stoffen gehaald kan worden.

Het was een indrukwekkende rondleiding omdat dit  duidelijk maakt over welke enorme volumes afgedankt textiel hier sprake is.