Praktische richtlijnen bij het kiezen van de juiste gehoorbescherming

sep 19, 2022 | Nieuws

Wanneer het meest geschikte gereedschap op de correcte manier wordt gebruikt, zal dit altijd de beste kwaliteit leveren, het snelst, het goedkoopst en het veiligst zijn. Gehoorbescherming is hierop geen uitzondering.

Een verkeerd gekozen of foutief gebruikte gehoorbescherming heeft weinig toegevoegde waarde. Vaak gaat men ervan uit dat gehoorbescherming alleen dient om het gehoor te beschermen, maar net zoals stofmaskers dienen om veilig te laten ademen, dient gehoorbescherming om veilig te laten horen. Gehoorbescherming gaat dus niet over passen bij oren, maar passen bij de geluiden die men moet kunnen horen (wat er rondom zich gebeurt, communicatie, inkomend verkeer, …) en dit voor de eigen veiligheid. Wanneer men niet kan horen wat men moet kunnen horen, wordt de gehoorbescherming niet gedragen. Maar hoe kies je de juiste gehoorbescherming? De Codex spreekt over “in overeenstemming zijn met de heersende omstandigheden op de arbeidsplaats” en “aangepast zijn aan de eisen inzake ergonomie, comfort en gezondheid van de werknemer”.

Maar wat betekent dit eigenlijk in de praktijk?
Belangrijk is te begrijpen dat alle types gehoorbescherming andere eigenschappen hebben en dus in bepaalde omstandigheden toegevoegde waarde hebben, maar minder geschikt zijn voor andere omstandigheden. Er bestaat dus geen “beste” gehoorbescherming of gehoorbescherming die geschikt is voor alle omstandigheden. Eén type gehoorbescherming kiezen voor alle werknemers, om in alle omstandigheden te dragen is dus onmogelijk en leidt vaak tot moeilijke discussies over voorkeur of comfort. Het kiezen van de juiste gehoorbescherming is niet moeilijk wanneer we ons baseren op technische criteria.

Meer info
> Lees hier het hele artikel. Inclusief 7 stappen die helpen om voor elke medewerker de meest geschikte gehoorbescherming te kiezen.
> Leerzaam artikel over een van de meest onderschatte beroepsziekten, geschreven door Peter Boen, sr. Application Engineer bij 3M België.
> Eerder verschenen in VeiligheidsNieuws, Prebes.be

 

Nieuws

Veiligheid in de bouw: stappen gezet, maar werk aan de winkel

Hoewel het aantal arbeidsongevallen in de bouwsector de laatste jaren daalt, blijft de bouw een van de risicosectoren in Nederland. In 2022 vielen er tien dodelijke slachtoffers in de bouwsector, net zoveel als in 2021. Veilig werken in de bouw gaat niet vanzelf: het vergt voortdurende inzet van álle partijen. Elke stap vooruit telt, want elk ongeval is er één te veel.

Kom naar de Praktijkdag Adembescherming op 25 september 2025!

Als onderdeel van het Kennisprogramma Adembescherming organiseert VVGW de Praktijkdag Adembescherming, op 25 september in het Van der Valk Hotel te Dordrecht. Het belooft een leerzame, interactieve dag te worden met een mooi programma met interessante kennissessies van diverse experts. Zorg dat je erbij bent, de toegang is gratis.  

Drie valincidenten in korte tijd onderstrepen het belang van veilig werken

Op vrijdag 11 april is bij sloopwerkzaamheden aan de voormalige Aloysiusschool in Westervoort opnieuw een ernstig ongeluk gebeurd: een werknemer viel door het dak en raakte gewond. De Arbeidsinspectie doet onderzoek naar de toedracht van het incident. Het is al het derde ernstige valongeval in enkele weken tijd.

Ziek worden van je werk? Voorkom het met goede bescherming

Elk jaar krijgen zeker 7.000 Nederlanders kanker als gevolg van blootstelling aan schadelijke stoffen of uv-straling op de werkvloer. Dat blijkt uit recent onderzoek van TNO in opdracht van KWF Kankerbestrijding. In twee op de drie gevallen gaat het om huidkanker....