Praktische richtlijnen bij het kiezen van de juiste gehoorbescherming

sep 19, 2022 | Nieuws

Wanneer het meest geschikte gereedschap op de correcte manier wordt gebruikt, zal dit altijd de beste kwaliteit leveren, het snelst, het goedkoopst en het veiligst zijn. Gehoorbescherming is hierop geen uitzondering.

Een verkeerd gekozen of foutief gebruikte gehoorbescherming heeft weinig toegevoegde waarde. Vaak gaat men ervan uit dat gehoorbescherming alleen dient om het gehoor te beschermen, maar net zoals stofmaskers dienen om veilig te laten ademen, dient gehoorbescherming om veilig te laten horen. Gehoorbescherming gaat dus niet over passen bij oren, maar passen bij de geluiden die men moet kunnen horen (wat er rondom zich gebeurt, communicatie, inkomend verkeer, …) en dit voor de eigen veiligheid. Wanneer men niet kan horen wat men moet kunnen horen, wordt de gehoorbescherming niet gedragen. Maar hoe kies je de juiste gehoorbescherming? De Codex spreekt over “in overeenstemming zijn met de heersende omstandigheden op de arbeidsplaats” en “aangepast zijn aan de eisen inzake ergonomie, comfort en gezondheid van de werknemer”.

Maar wat betekent dit eigenlijk in de praktijk?
Belangrijk is te begrijpen dat alle types gehoorbescherming andere eigenschappen hebben en dus in bepaalde omstandigheden toegevoegde waarde hebben, maar minder geschikt zijn voor andere omstandigheden. Er bestaat dus geen “beste” gehoorbescherming of gehoorbescherming die geschikt is voor alle omstandigheden. Eén type gehoorbescherming kiezen voor alle werknemers, om in alle omstandigheden te dragen is dus onmogelijk en leidt vaak tot moeilijke discussies over voorkeur of comfort. Het kiezen van de juiste gehoorbescherming is niet moeilijk wanneer we ons baseren op technische criteria.

Meer info
> Lees hier het hele artikel. Inclusief 7 stappen die helpen om voor elke medewerker de meest geschikte gehoorbescherming te kiezen.
> Leerzaam artikel over een van de meest onderschatte beroepsziekten, geschreven door Peter Boen, sr. Application Engineer bij 3M België.
> Eerder verschenen in VeiligheidsNieuws, Prebes.be

 

Nieuws

Wijziging asbestwetgeving

De asbestwetgeving wordt gewijzigd. De blootstellingslimieten worden verlaagd, wat gevolgen zou kunnen hebben voor de te gebruiken PBM, tijdens het verwijderen van asbest.

Uitspraak in België over inlegzolen in veiligheidsschoenen

In verband met de problematiek over de inlegzolen in veiligheidsschoenen heeft de Belgische branchevereniging Febelsafe duidelijkheid gevraagd. Zij heeft een uitspraak ontvangen van haar overheden (FOD Economie als de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg).