Theorie en praktijk van veilig werken

Veilig werken

Dat is wat we allemaal willen: werknemers die te allen tijde gemotiveerd zijn om veilig en gezond te werken. Niet omdat het moet van de baas of voor promotie of een andere beloning. Of alleen op dinsdagochtend omdat ze er dan toevallig zin in en tijd voor hebben. Maar gewoon elke dag, omdat ze het zelf belangrijk vinden. Is dat een utopie? Nee.

Door: Jacqueline Joosten

Theorie en praktijk van veilig werken

Intrinsiek gemotiveerde werknemers dus. Dat willen we niet alleen omdat ons werk als arboprofessional dan eenvoudiger wordt. Natuurlijk, u kunt werknemers helpen om veilig bezig te zijn. Maar in de praktijk van veilig werken is die motivatie vooral nodig omdat veel veiligheidszaken nu eenmaal niet in een plan van u of regels te vatten zijn. Want de werkwereld is onvoorspelbaar.

In praktijk van veilig werken is improviseren van belang

Tja, en dat maakt het dus ingewikkeld. Om te spreken met voorman Jeroen van der Ster van Bunnik Groep: “Je kunt alles wel uitdenken van tevoren, maar externe omstandigheden spelen altijd een rol; in de praktijk van veilig werken is improviseren van groot belang”. Jeroen van der Ster maakt dus onderscheid tussen theoretische en praktische veiligheid. Veiligheidskundigen moeten zich volgens hem vooral inzetten voor praktisch veilig werken. Bij Bunnik Groep lossen ze dit op met communicatie en vertrouwen. En dat werkt, zo leest u in nummer 3 van Vakblad Arbo.

Ook bij aannemingsbedrijf Baas BV is veiligheid niet ‘een kunstje’ leren. Want: “Veiligheidskundigen hoeven de werknemers niet te vertellen hoe ze veilig moeten werken, dat zit als routine in hun systeem”. Hoe krijgen ze dat voor elkaar? Met ‘vakinhoudelijk meesterschap’: ”We zien meer effect in het versterken van het vakmanschap van de medewerkers, door mensen de ruimte te geven zich te ontwikkelen en hun ervaring aan te scherpen”, aldus een van de twee KAM-adviseurs van Baas BV.

Heeft de Arbo professional dus niets meer te doen? Welnee, er blijven nog heel veel leuke dingen over. Het is uw taak om de projecten goed voor te bereiden en het veiligheidsbewustzijn bij de werknemers te bevorderen. Het onderzoek van VeiligheidNL en Van Scheppingen laat zien hoe dat werkt. En wat blijkt? Dat is precies de manier waarop ze het bij Baas BV en Bunnik Groep aanpakken. Motiveren om veilig te werken is echt mogelijk …

Bron: Arbo-online.nl