Sinds deze maand zijn de coronamaatregelen aangescherpt en dragen we weer mondneusmaskers. Fabrikanten, inkopers en leveranciers mogen per 1 oktober 2021 alleen mondneusmaskers met CE-markering in de handel brengen als die voldoen aan de Verordening 2016/425 of de Verordening 2017/745. Dit geldt ook voor andere persoonlijke beschermingsmiddelen of medische hulpmiddelen.

Het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) zal geen producten zonder CE-markering meer uitleveren. Er is een overgangsperiode tot 31 mei 2022 voor zorgaanbieders. Tot die tijd mogen zij deze producten zonder CE-markering ter beschikking stellen aan hun zorgmedewerkers als zij deze nog op voorraad hebben en als ze onder de genoemde voorwaarden zijn toegelaten.

Vanwege corona stond de Europese Commissie het tijdelijk toe om persoonlijke beschermingsmiddelen (zoals FFP2 maskers, disposabele schorten en oogbescherming) in de handel te brengen die niet CE-gemarkeerd waren. Het ging om middelen die professionele gezondheidswerkers tegen het coronavirus beschermen. Op deze manier wilde de Commissie een tekort aan deze beschermingsmiddelen voorkomen (Aanbeveling 2020/403). Daarnaast werden ook medische hulpmiddelen zonder CE-markering tijdelijk onder voorwaarden toegelaten (waaronder chirurgische mondmaskers type IIR en handschoenen) als die nodig waren bij onoverkomelijke tekorten. Inmiddels zijn er in Europa geen tekorten meer. De voorwaarden voor deze tijdelijke toelating zijn daarom per 1 oktober 2021 beëindigd.

Bron: Inspectie SZW