Van het bestuur

Deze editie is de opening van het Vlugschrift niet, zoals gebruikelijk, de inbreng van de voorzitter. Dit keer is het woord aan alle bestuursleden in de vorm van een Oudejaarsboodschap. De reden mag duidelijk zijn, 2020 was een turbulent jaar en daarbij hoort reflectie. Want wat een jaar is dit geweest. Vanaf half maart staat de wereld op z’n kop door een microscopisch kleine vijand die een slagveld heeft veroorzaakt in ons dagelijks leven. 

Persoonlijk

Je kunt er niet omheen, de afgelopen maanden raakt ons allen, zonder uitzondering, op een of andere manier persoonlijk. Oscar: “Dat klopt zeker. Je maakt een inschatting van hoe een jaar eruit kan gaan zien. Wellicht wel die grote vakantie doorbrengen met het hele gezin, voordat de kinderen ‘uitvliegen’, hoe het zich op werk gaat ontwikkelen. En dan is het opeens helemaal anders. Thuiswerken, 1,5 meter samenleving handen kapot wassen, mondkapjes…het is allemaal gemeen goed geworden. Dat is wennen.”

Arno sluit zich daarbij aan. “Het is een open deur intrappen dat een jaarvoorspelling lastig is, maar 2020 bleek zowel persoonlijk als zakelijk volkomen onvoorspelbaar. Ik ontdekte dat mijn zoon beter Engelse woorden kon stampen tijdens badmintontraining, dan een wiskundeonderdeel als topologie onder de knie te krijgen. Velen onder ons zullen zo hun eigen ‘balletjes hoog te houden hebben’. Het is nu wachten op een werkend vaccin, zodat we zowel persoonlijk als zakelijk weer een beetje normaal kunnen leven.”

Hans constateert dat in zijn 43 jarige carrière er nooit een situatie heeft voorgedaan die vergelijkbaar is met 2020. “Voor ons gevoel vielen we na 15 maart op een of andere manier stil. Vrije tijdsbestedingen stopten met de eerste lock down meteen, en iedereen stortte zich op het hamsteren van WC-papier. Horeca gesloten, zoals nu bij de tweede golf ook het geval is, dus kopje koffie of lunch werden onmogelijk…

Voor werk viel het gelukkig mee. In het begin hield je als het ware tijd over. Fysieke afspraken vielen weg en daarmee ook reistijden. Persoonlijk was het voor mij uitdagend fysieke contacten in te ruilen voor digitale. Overschakelen naar MS Teams werd een geheel nieuwe, maar ook positieve ervaring. Ondanks dat efficiënter werken op deze manier bewezen werd, vind ik het toch nog steeds van onschatbare waarde om fysiek contact nooit geheel voor digitaal in te ruilen. Behalve het menselijk contact zijn het ook de non-verbale aspecten van communicatie die zo belangrijk zijn.”

Theo’s persoonlijke noot ligt in het begrip vertrouwen. “Sprekend voor mijzelf moet ik zeggen dat het gegeven ‘vertrouwen’ mij dit jaar behoorlijk op de proef heeft gesteld. Vertrouwen in de overheid, in het RIVM, in de media, in de deskundigen van veler pluimage en wie allemaal nog meer. Maar ook vertrouwen in de democratie en in het kunnen behouden van verworven persoonlijke vrijheden. Misschien komt dat allemaal weer terug als er een betrouwbaar werkend vaccin beschikbaar komt. De euforische stemming die daarover lijkt te heersen, daar ben ik nog niet aan toe. We gaan het zien. Laten we positief blijven!

Zakelijk

“Qua werk was 2020 ook een hele gewaarwording. MS Teams kent geen geheimen meer en thuiswerken is meer regel dan uitzondering, aldus Oscar. “Als PBM fabrikant en distributeur, maar ook als branchevereniging moeten we lering trekken uit de afgelopen periode. Gebleken is dat kennis van PBM en PBM-wetgeving, zeker in tijden van schaarste bedroevend slecht is. Sourcing uit alleen het Verre Oosten is te beperkend. Teveel partijen ‘knijpen een oogje toe’ met als doel snel winst te maken. Marktcontrole lijkt daarin geen enkele rol te spelen. Helaas hebben wij als branchevereniging hierin (nog) te weinig slagkracht. Wel positief is de intensieve samenwerking met andere partijen als de European Safety Federation (ESF) en zusterorganisatie Febelsafe (Belgie) en diverse brancheverenigingen in andere EU-landen. Samen staan we sterk!

Arno ziet op het werk ook diverse veranderingen. “Ten Cate heeft drie jaar geleden de verandering ingezet tot een nieuwe organisatiestructuur te komen. Deze ingezette verandering stelt ons in staat ons snel aan te passen naar de huidige situatie. Het internationale sales team was uitgebreid en werken op afstand met MS Teams zat er bij ons al goed in. Maar ja, je moet ook nieuwe gewoontes aanleren om privé en werk in een zekere balans te houden. Zoals Hans al opmerkte is fysiek contact of menselijke interactie de essentie van ons vakgebied. Ik kan niet wachten totdat we weer onder verantwoorde omstandigheden elkaar weer gezond en wel kunnen treffen! En wat betreft VVGW kan ik melden dat we dit jaar op digitale wijze de werkgroep Werkkleding zijn gestart.

“Nu wij met een tweede gedeeltelijke lock down te maken hebben merk je sterk dat mensen veel creativiteit en ondernemersgeest hebben, zo stelt Hans. “Zij weten zaken heel snel om te zetten om toch omzet te genereren en de (economische) schade te beperken. Helaas is niet elke branche in die kansrijke omstandigheid. De evenementenbranche en horeca, maar ook theaters, bioscopen, musea en de reiswereld niet te vergeten bevinden zich in een coronadwangbuis. Maar ook al zullen de meningen hierover verdeeld zijn, het vuurwerkverbod dit jaar is voor ons als leden van de Vereniging voor Veilig en Gezond Werken wel een zegen. 

Theo besluit met een voorzichtige blik in de toekomst. “Dit jaar was in vele opzichten wel een eyeopener. Als je in 2019 had geroepen dat ruim 25% van het personeelsbestand in 2020 zou thuiswerken…ik had je voor gek verklaard!. Vergaderen op afstand? Hoezo? Dat is onmogelijk. Moet je vooral niet doen. Onder druk wordt alles vloeibaar, dat is gebleken. Al die technologische ontwikkelingen stonden klaar, maar het gebruik bleef in vele sectoren beperkt of ongebruikt. MS Teams vergaderingen zullen blijven, ook als alles straks weer ‘normaal’ wordt. Dit jaartje ophokken heeft verstrekkende gevolgen voor onze manier van leven en werken. Reis- en verblijfskosten zijn dit jaar substantieel verlaagd en dat zal volgens mij ook zo blijven. Hetzelfde is te verwachten voor het vliegverkeer. We willen wel op vakantie, maar het blijft voorlopig een ‘dingetje’. Elk nadeel heeft z’n voordeel: de luchtkwaliteit is beter.”

Namens het bestuur en redactie wensen we jullie allen verantwoordelijke, veilige, gezonde maar bovenal gelukkige feestdagen.

Laten we, zij het op afstand, toosten op 2021. Dat het een jaar van geluk en oplossingen mag brengen!