Welke mondkapjes voor publiek gebruik zijn nu eigenlijk geschikt?

Het dragen van mondkapjes voor publiek gebruik is vanaf 1 december 2020 verplicht in alle openbare en overdekte ruimten, in het onderwijs, het openbaar vervoer en bij contactberoepen. NEN heeft een NEN-spec ontwikkeld voor dit type mondkapje. NEN-spec 1 bestaat uit twee delen, een deel voor gebruikers en een deel voor fabrikanten. Beide documenten zijn kosteloos te downloaden via de website van NEN.

Hebt u vragen over waar u op moet letten bij het kopen van een mondkapje en hoe u ze het beste kan onderhouden? Of, vraagt u zich af hoe u ze het beste op en af kan zetten? NEN-spec 1 deel 1 geeft hier antwoord op.

Voor fabrikanten en importeurs die de mondkapjes maken of inkopen staan in deel 2 van NEN-spec 1 eisen en aanbevelingen. De publicatie beschrijft bijvoorbeeld:

  • Eigenschappen van de mondkapjes voor een goede pasvorm en draagcomfort.
  • Hoeveelheid vochtdeeltjes uit de mond en neus die het masker tegen moet houden.
  • De maximale ademweerstand waarbij je nog goed kunt ademen.
  • Giftige stoffen die niet in het mondkapje mogen zitten.
  • De instructies die op de verpakking moeten staan.

Om te toetsen of een mondkapje voldoet aan de eisen uit NEN-spec 1, deel 2 is NEN een keurmerk aan het ontwikkelen. Naar verwachting is het certificatieschema dat hiervoor nodig is half december gereed. Begin volgend jaar kunnen de eerste mondkapjes met dit keurmerk op de markt komen.

Instructies voor het downloaden en alle vragen en antwoorden over NEN-spec 1 zijn te vinden op: www.nen.nl/mondkapjes.

Bron: NEN