3 juni VVGW-webinar: Training gebruik Valbeveiliging

apr 8, 2024 | actualiteiten homepage, Nieuws

Valbeveiliging wordt dagelijks gebruikt bij zowel werken op hoogte als bij werken in besloten ruimten. Waarbij veel gebruikers zeggen dat ze heel goed weten hoe ze dit goed en veilig moeten gebruiken. En toch gebeuren er jaarlijks meer dan 10 dodelijke slachtoffers en lopen enkele honderden personen blijvend letsel op omdat ze het toch verkeerd of helemaal niet gebruiken. Om de veiligheid van het gebruik van persoonlijke valbeveiliging te verhogen, organiseert de VVGW-werkgroep Werken met Valbeveiliging op maandag 3 juni een online kennissessie met als onderwerp ‘Training gebruik valbeveiliging’.

Juist op beperkte hoogte gebeuren de meeste ongelukken. Vaak gewoonweg door te weinig bewustwording van de gevaren. ‘Ach, zo hoog is het niet.’ ‘We werken al jaren zo en er is nog nooit wat gebeurd.’ Tot het gebeurt…

Training verplicht
Het verschaffen van valbeveiligingsmaterialen zonder bijbehorende training, is als het ter beschikking stellen van een auto aan iemand zonder rijbewijs en nog nooit gereden heeft. Je kunt extra gevaar lopen door een valharnas verkeerd aan te trekken en hebt een groot probleem als er niet binnen 15-30 minuten redding is na een val. Deze kennis is cruciaal voor je veiligheid. Bovendien is het verplicht volgens de wet én de gebruikersinstructies van de persoonlijke beschermingsmiddelen.

 

 

 

 

 

 

 

Online kennissessie VVGW-werkgroep
Daarom gaat de volgende online kennissessie van de VVGW-werkgroep Valbeveiliging over training.
– Waarom moet er getraind worden
– Waar richt de training zich op
– Waarom volstaat VCA niet
– Wat leer je
– Wat voor type trainingen zijn er

Info & Aanmelden 
Datum: maandag 3 juni 2024
Tijdstip: 15.00 tot 16.30 uur
> Meld je hier aan 

Deze webinar is een onderdeel van de ‘Haak aan’-campagne van Vereniging Veilig & Gezond Werken

Nieuws

Nieuwe EN-normen voor adembeschermingsfilters

De laatst uitgebrachte EN143:2021 & EN14387:2021, de Europese normen voor deeltjes- en gasfilters en gecombineerde filters in ademhalingsbeschermingsmiddelen, introduceert verschillende wijzigingen ten opzichte van de vorige versie. De belangrijkste wijzigingen zijn onder andere de verwijdering van de Dolomiet-test op verstopping door stof, de afschaffing van de R/NR-markering en updates van de vereisten voor filtermarkering.

NVVK Veiligheidscongres op 13 november 2025

Het NVVK-Veiligheidscongres dit jaar gepland op 13 november in Stadion Galgenwaard in Utrecht. Het programma staat in het teken van “Vakmanschap voor een veilige toekomst” en behandelt verschillende thema’s, zoals digitale ontwikkelingen en uitdagingen, veiligheidsissues in de arbeidsmarkt en de consequenties van de geopolitiek ons vakgebied.

Beschermende kleding: verplicht of niet… en wie bepaalt dat eigenlijk?

Beschermende werkkleding beschermt werknemers tegen uiteenlopende gevaren, zoals hitte, vuur, kou, UV-straling, gevaarlijke stoffen of slechte zichtbaarheid. Bovendien draagt de kleiding bij aan de herkenbaarheid op de werkvloer, bijvoorbeeld door het gebruik van bedrijfslogo’s of signaalkleuren.

Nieuwe lijst met CMR-stoffen gepubliceerd door het ministerie van SZW

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) publiceert twee maal een geüpdatete lijst met kankerverwekkende stoffen en processen, mutagene en reprotoxische stoffen: CMR-stoffen. Deze lijst geldt telkens voor een half jaar. Op 1 juli jl. is de nieuwste lijst in de Staatscourant gepubliceerd.