3 juni VVGW-webinar: Training gebruik Valbeveiliging

apr 8, 2024 | actualiteiten homepage, Nieuws

Valbeveiliging wordt dagelijks gebruikt bij zowel werken op hoogte als bij werken in besloten ruimten. Waarbij veel gebruikers zeggen dat ze heel goed weten hoe ze dit goed en veilig moeten gebruiken. En toch gebeuren er jaarlijks meer dan 10 dodelijke slachtoffers en lopen enkele honderden personen blijvend letsel op omdat ze het toch verkeerd of helemaal niet gebruiken. Om de veiligheid van het gebruik van persoonlijke valbeveiliging te verhogen, organiseert de VVGW-werkgroep Werken met Valbeveiliging op maandag 3 juni een online kennissessie met als onderwerp ‘Training gebruik valbeveiliging’.

Juist op beperkte hoogte gebeuren de meeste ongelukken. Vaak gewoonweg door te weinig bewustwording van de gevaren. ‘Ach, zo hoog is het niet.’ ‘We werken al jaren zo en er is nog nooit wat gebeurd.’ Tot het gebeurt…

Training verplicht
Het verschaffen van valbeveiligingsmaterialen zonder bijbehorende training, is als het ter beschikking stellen van een auto aan iemand zonder rijbewijs en nog nooit gereden heeft. Je kunt extra gevaar lopen door een valharnas verkeerd aan te trekken en hebt een groot probleem als er niet binnen 15-30 minuten redding is na een val. Deze kennis is cruciaal voor je veiligheid. Bovendien is het verplicht volgens de wet én de gebruikersinstructies van de persoonlijke beschermingsmiddelen.

 

 

 

 

 

 

 

Online kennissessie VVGW-werkgroep
Daarom gaat de volgende online kennissessie van de VVGW-werkgroep Valbeveiliging over training.
– Waarom moet er getraind worden
– Waar richt de training zich op
– Waarom volstaat VCA niet
– Wat leer je
– Wat voor type trainingen zijn er

Info & Aanmelden 
Datum: maandag 3 juni 2024
Tijdstip: 15.00 tot 16.30 uur
> Meld je hier aan 

Deze webinar is een onderdeel van de ‘Haak aan’-campagne van Vereniging Veilig & Gezond Werken

Nieuws

Nieuwe richtlijn beschermingsmiddelen ademhaling NVvA

In april is de nieuwe richtlijn ademhalingsbescherming van de NVvA verschenen. Dit document is toonaangevend en breed geaccepteerd als stand van de wetenschap en techniek. De Nederlandse Arbeidsinspectie ziet dit als richtinggevend document.

ESF: feedback op effectbeoordeling digitale gebruikersinstructies

ESF vraagt leden van VVGW om feedback te geven om de economische impact van het digitaliseren van gebruikersinstructies te kunnen beoordelen. De EU-Commissie wil de lasten voor de industrie te verminderen en daarom bekijkt DG GROW de mogelijkheid om gebruikersinstructies in digitaal formaat beschikbaar te maken voor de PBM-sector.

Challenge Procure4Health: Duurzame PBM’s gezondheidszorg

De EU wil aan de slag met “Duurzame persoonlijke bescherming tegen ziekteverwekkers in de gezondheidszorgcontext”. Zij financiert via het EU Horizon programma het project Procure4Health dat momenteel een open marktconsultatie hierover start. Op 8 mei organiseren ze een online evenement om het project toe te lichten. Bij dit project zijn overheidsinkopers uit de zorgsector van diverse Europese landen betrokken.

VVGW ledenbezoek bij Bata Industrials

Het eerste VVGW ledenbezoek van 2024 is aan Bata Industrials. Het bestuur van Vereniging Veilig & Gezond Werken sprak met Martijn Mathot, Managing Director en Ronald Batenburg, Sales Director Europe. Het bestuur vindt het belangrijk te weten wat er leeft onder de leden. Daarom zijn ze in 2023 gestart met ledenbezoeken.