Nieuwe lijst met CMR-stoffen gepubliceerd door het ministerie van SZW

jul 3, 2025 | actualiteiten homepage, Nieuws

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) publiceert twee maal per jaar een geüpdatete lijst met kankerverwekkende stoffen en processen, mutagene en reprotoxische stoffen: CMR-stoffen. Deze lijst geldt telkens voor een half jaar. Op 1 juli jl. is de nieuwste lijst in de Staatscourant gepubliceerd.

Raadpleeg hier de lijst met CMR-stoffen: Staatscourant 2025, 21739 | Overheid.nl > Officiële bekendmakingen

Wijzigingen ten opzichte van januari 2025

Ten opzichte van de vorige SZW-lijst (januari 2025) zijn er twee wijzigingen doorgevoerd:
– Styreen (CAS-nummer 100-42-5) is toegevoegd als kankerverwekkende stof (categorie 1B)
– Molybdeen en molybdeenverbindingen zijn van de lijst verwijderd
Beide aanpassingen zijn gedaan op basis van adviezen van de Gezondheidsraad.

Wat zijn CMR-stoffen?

CMR-stoffen zijn stoffen die gevaarlijk zijn voor de gezondheid. De afkorting staat voor:
– Carcinogeen: kan kanker veroorzaken
– Mutageen: kan het DNA beschadigen
– Reprotoxisch: kan schadelijk zijn voor de voortplanting of het ongeboren kind
Blootstelling aan CMR-stoffen op de werkplek kan ernstige gezondheidsrisico’s opleveren. Het is daarom belangrijk om hier zorgvuldig mee om te gaan.

Wat zegt de Arbowet over werken met gevaarlijke stoffen?

Werkgevers zijn wettelijk verplicht om maatregelen te nemen om de risico’s van werken met gevaarlijke stoffen te voorkomen of zoveel mogelijk te beperken. Bestaat er een wettelijke grenswaarde voor een stof? Dan moet de werkgever ervoor zorgen dat de blootstelling daaronder blijft. Gaat het om een kankerverwekkende stof? Dan moet de blootstelling altijd zo laag mogelijk zijn, óók als die al onder de grenswaarde ligt. Is er geen wettelijke grenswaarde? Dan moet de werkgever zelf een grenswaarde voor het bedrijf vaststellen.

Deze verplichtingen staan in de Arbowet en vormen de basis voor veilig werken met gevaarlijke stoffen.

 

 

Nieuws

Nieuwe EN-normen voor adembeschermingsfilters

De laatst uitgebrachte EN143:2021 & EN14387:2021, de Europese normen voor deeltjes- en gasfilters en gecombineerde filters in ademhalingsbeschermingsmiddelen, introduceert verschillende wijzigingen ten opzichte van de vorige versie. De belangrijkste wijzigingen zijn onder andere de verwijdering van de Dolomiet-test op verstopping door stof, de afschaffing van de R/NR-markering en updates van de vereisten voor filtermarkering.

NVVK Veiligheidscongres op 13 november 2025

Het NVVK-Veiligheidscongres dit jaar gepland op 13 november in Stadion Galgenwaard in Utrecht. Het programma staat in het teken van “Vakmanschap voor een veilige toekomst” en behandelt verschillende thema’s, zoals digitale ontwikkelingen en uitdagingen, veiligheidsissues in de arbeidsmarkt en de consequenties van de geopolitiek ons vakgebied.

Beschermende kleding: verplicht of niet… en wie bepaalt dat eigenlijk?

Beschermende werkkleding beschermt werknemers tegen uiteenlopende gevaren, zoals hitte, vuur, kou, UV-straling, gevaarlijke stoffen of slechte zichtbaarheid. Bovendien draagt de kleiding bij aan de herkenbaarheid op de werkvloer, bijvoorbeeld door het gebruik van bedrijfslogo’s of signaalkleuren.

Toolbox ‘Veilig werken in de warmte en hitte’ beschikbaar

Heerlijk, dat zomerse weer – maar wie buiten werkt, loopt bij hoge temperaturen wel degelijk risico’s op gezondheidsklachten door de hitte. Daarom heeft Volandis een nieuwe toolbox ontwikkeld: ‘Veilig werken in de warmte en hitte’. Deze toolbox is gebaseerd op het hitteprotocol voor de bouw en infra en helpt werkgevers en werknemers om goed voorbereid en veilig aan de slag te gaan tijdens warme dagen.