Challenge Procure4Health: Duurzame PBM’s gezondheidszorg

mrt 29, 2024 | actualiteiten homepage, Nieuws

De EU wil aan de slag met “Duurzame persoonlijke bescherming tegen ziekteverwekkers in de gezondheidszorgcontext”. Zij financiert via het EU Horizon programma het project Procure4Health dat momenteel een open marktconsultatie hierover start. Op 8 mei van 10.00 tot 11.20 uur organiseren ze een online evenement om het project toe te lichten. Bij dit project zijn overheidsinkopers uit de zorgsector van diverse Europese landen betrokken.

Het huidige gebruik van gezichtsmaskers voor eenmalig gebruik in gezondheidszorgomgevingen heeft een dringende zorg aan het licht gebracht: hun gebrek aan duurzaamheid op verschillende dimensies. Naast hun onmiddellijke nut bij de bestrijding van infectieziekten, symboliseren deze maskers bredere uitdagingen op het snijvlak van economie, sociale verantwoordelijkheid en milieubeheer. Door de complexiteit van de productie, import en verwijdering ervan wordt het duidelijk dat de huidige praktijken rond gezichtsmaskers voor eenmalig gebruik kritisch onderzoek en strategische herevaluatie vereisen.

Meer informatie
Informatie voor het evenement
> Je kunt op de site ook een scopedocument over het project downloaden
> En doe daar ook mee aan een vragenlijst

Nieuws

Nieuwe richtlijn beschermingsmiddelen ademhaling NVvA

In april is de nieuwe richtlijn ademhalingsbescherming van de NVvA verschenen. Dit document is toonaangevend en breed geaccepteerd als stand van de wetenschap en techniek. De Nederlandse Arbeidsinspectie ziet dit als richtinggevend document.

ESF: feedback op effectbeoordeling digitale gebruikersinstructies

ESF vraagt leden van VVGW om feedback te geven om de economische impact van het digitaliseren van gebruikersinstructies te kunnen beoordelen. De EU-Commissie wil de lasten voor de industrie te verminderen en daarom bekijkt DG GROW de mogelijkheid om gebruikersinstructies in digitaal formaat beschikbaar te maken voor de PBM-sector.

VVGW ledenbezoek bij Bata Industrials

Het eerste VVGW ledenbezoek van 2024 is aan Bata Industrials. Het bestuur van Vereniging Veilig & Gezond Werken sprak met Martijn Mathot, Managing Director en Ronald Batenburg, Sales Director Europe. Het bestuur vindt het belangrijk te weten wat er leeft onder de leden. Daarom zijn ze in 2023 gestart met ledenbezoeken.