Meerjarenplan 2023-2026 Nederlandse Arbeidsinspectie

jan 5, 2023 | actualiteiten homepage, Nieuws

Toezicht houden betekent keuzes maken. Ongeacht of de Inspectie tien keer zo klein of tien keer zo groot is. Iedere vier jaar schetst de Inspectie haar keuzes, ambities en daaruit voortvloeiende programma’s. In dit geval voor de periode 2023-2026.

Aan de basis van hun werk staan de circa 10 duizend meldingen en verzoeken die ze jaarlijks krijgen van burgers, werknemers en werkgevers en die ze registreren, triëren en opvolgen. Vanaf mei 2022 wordt dit gedaan vanuit een centraal Meld- en InformatieCentrum met follow up in teams in tien regio’s. Het werken met regionale teams versterkt de band met gemeenten en samenwerkingsverbanden.

De komende jaren ontwikkelt de Inspectie zich hier verder in. Daarbij kijken ze hoe informatie uit deze meldingen nog beter inzicht kan geven in waar risico’s zitten. Hiermee voeden ze de elf programma’s die
risicogericht werken en een mix van interventies inzetten. De programma’s worden in deel 1 van dit meerjarenplan toegelicht. Ook werken ze verder aan de aanpak. Hierbij gaan ze bij ongevallen op
de werkvloer na welke vorm van onderzoek het beste werkt. Doel is steeds om werkgever en werknemers in het bedrijf waar het gebeurde er van te laten leren en het veiligheidsbewustzijn te vergroten.

Meer informatie
> Download het Meerjarenplan

Nieuws

Nieuwe EN-normen voor adembeschermingsfilters

De laatst uitgebrachte EN143:2021 & EN14387:2021, de Europese normen voor deeltjes- en gasfilters en gecombineerde filters in ademhalingsbeschermingsmiddelen, introduceert verschillende wijzigingen ten opzichte van de vorige versie. De belangrijkste wijzigingen zijn onder andere de verwijdering van de Dolomiet-test op verstopping door stof, de afschaffing van de R/NR-markering en updates van de vereisten voor filtermarkering.

NVVK Veiligheidscongres op 13 november 2025

Het NVVK-Veiligheidscongres dit jaar gepland op 13 november in Stadion Galgenwaard in Utrecht. Het programma staat in het teken van “Vakmanschap voor een veilige toekomst” en behandelt verschillende thema’s, zoals digitale ontwikkelingen en uitdagingen, veiligheidsissues in de arbeidsmarkt en de consequenties van de geopolitiek ons vakgebied.

Beschermende kleding: verplicht of niet… en wie bepaalt dat eigenlijk?

Beschermende werkkleding beschermt werknemers tegen uiteenlopende gevaren, zoals hitte, vuur, kou, UV-straling, gevaarlijke stoffen of slechte zichtbaarheid. Bovendien draagt de kleiding bij aan de herkenbaarheid op de werkvloer, bijvoorbeeld door het gebruik van bedrijfslogo’s of signaalkleuren.

Nieuwe lijst met CMR-stoffen gepubliceerd door het ministerie van SZW

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) publiceert twee maal een geüpdatete lijst met kankerverwekkende stoffen en processen, mutagene en reprotoxische stoffen: CMR-stoffen. Deze lijst geldt telkens voor een half jaar. Op 1 juli jl. is de nieuwste lijst in de Staatscourant gepubliceerd.