Nieuwe EN-normen voor adembeschermingsfilters

jul 7, 2025 | actualiteiten homepage, Nieuws

Binnen Europa gelden er strikte EN-normen waaraan ademhalingsbescherming moet voldoen. Het doel van de EN-normen is ervoor te zorgen dat deze middelen in heel Europa voldoen aan dezelfde strenge veiligheidseisen. De achterliggende gedachte is dat ze effectief beschermen tegen schadelijke stoffen, ongeacht het land van gebruik. Zo wordt de gezondheid van werknemers beter beschermd en ontstaat er duidelijkheid voor fabrikanten en werkgevers in de diverse Europese landen.

Door: Bart van der Vorst, VVGW-werkgroep Adembescherming

De laatst uitgebrachte EN143:2021 & EN14387:2021, de Europese normen voor deeltjes- en gasfilters en gecombineerde filters in ademhalingsbeschermingsmiddelen, introduceert verschillende wijzigingen ten opzichte van de vorige versie (EN 14387:2004+A1:2008). De belangrijkste wijzigingen zijn onder andere de verwijdering van de Dolomiet-test op verstopping door stof, de afschaffing van de R/NR-markering (herbruikbaar/niet herbruikbaar) en updates van de vereisten voor filtermarkering.

Hieronder tref je een samenvatting aan van de belangrijkste wijzigingen in EN143:2021 & 14387:2021:

Verwijdering van Dolomietstof verstoppingstest
De norm bevat niet langer de Dolomietstofverstoppingstest, die voorheen werd gebruikt om de filterprestaties te beoordelen

Afschaffing van R/NR-markering
De R/NR-markering is om de volgende reden verwijderd: Het R/NR-markeringssysteem, dat aangaf of een filter herbruikbaar was of niet op basis van opslagtests, is verwijderd. In de vorige editie van de normen werden voor de tests van de filterefficiëntie, zowel met natriumchloride als met paraffineolie, 3 testen uitgevoerd: de meting van de efficiëntie na 3 minuten, na de lange duur (120 mg aërosol) en na 24 uur opslag. Als de waarde na opslag binnen de normale grenzen bleef, kon de filter gemarkeerd worden met R (Herbruikbaar), anders moest de filter gemarkeerd worden met NR (Niet herbruikbaar). Met de nieuwe editie van de normen zijn er nog maar twee filterefficiëntietesten: lange duur en opslag. En beide tests moeten binnen de gestelde grenzen valle.

Filtermarkering bijgewerkt
Als gevolg van het verwijderen van de R/NR-markering zijn de markeringsvereisten voor filters bijgewerkt om aan te geven dat alle filters als herbruikbaar worden beschouwd tenzij anders aangegeven

Introductie van nieuwe definities en symbolen
Er zijn nieuwe definities en symbolen aan de normen toegevoegd om de terminologie te verduidelijken en het begrip te vergemakkelijken

Verduidelijking van de vereisten voor dubbele filters
De norm bevat meer specifieke eisen voor filters die per paar moeten worden gebruikt)


Het nieuwe symbool op de labels voor filters die per paar moeten worden gebruikt

Opname van risicobeoordeling door de fabrikant
De norm benadrukt nu het belang van risicobeoordeling, zoals het gebruik van een Failure Modes and Effects Analysis (FMEA), zowel tijdens de productie van de filters als bij het gebruik van de filters

Bijgewerkte nominale waarden en toleranties
Er zijn wijzigingen aangebracht in de nominale waarden en toleranties voor gasfiltercapaciteit en testomstandigheden voor verschillende filtertypen (A, B, E en K). Deze wijzigingen zijn bedoeld om de duidelijkheid, bruikbaarheid en effectiviteit van partikel-, gas- en gecombineerde filters in ademhalingsbescherming te verbeteren.

Meer informatie

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van deze informatie, neem dan contact op met de werkgroep Adembescherming via e-mailadres [email protected].

 

Nieuws

NVVK Veiligheidscongres op 13 november 2025

Het NVVK-Veiligheidscongres dit jaar gepland op 13 november in Stadion Galgenwaard in Utrecht. Het programma staat in het teken van “Vakmanschap voor een veilige toekomst” en behandelt verschillende thema’s, zoals digitale ontwikkelingen en uitdagingen, veiligheidsissues in de arbeidsmarkt en de consequenties van de geopolitiek ons vakgebied.

Beschermende kleding: verplicht of niet… en wie bepaalt dat eigenlijk?

Beschermende werkkleding beschermt werknemers tegen uiteenlopende gevaren, zoals hitte, vuur, kou, UV-straling, gevaarlijke stoffen of slechte zichtbaarheid. Bovendien draagt de kleiding bij aan de herkenbaarheid op de werkvloer, bijvoorbeeld door het gebruik van bedrijfslogo’s of signaalkleuren.

Nieuwe lijst met CMR-stoffen gepubliceerd door het ministerie van SZW

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) publiceert twee maal een geüpdatete lijst met kankerverwekkende stoffen en processen, mutagene en reprotoxische stoffen: CMR-stoffen. Deze lijst geldt telkens voor een half jaar. Op 1 juli jl. is de nieuwste lijst in de Staatscourant gepubliceerd.

Toolbox ‘Veilig werken in de warmte en hitte’ beschikbaar

Heerlijk, dat zomerse weer – maar wie buiten werkt, loopt bij hoge temperaturen wel degelijk risico’s op gezondheidsklachten door de hitte. Daarom heeft Volandis een nieuwe toolbox ontwikkeld: ‘Veilig werken in de warmte en hitte’. Deze toolbox is gebaseerd op het hitteprotocol voor de bouw en infra en helpt werkgevers en werknemers om goed voorbereid en veilig aan de slag te gaan tijdens warme dagen.