Nieuwe richtlijn beschermingsmiddelen ademhaling NVvA

apr 30, 2024 | actualiteiten homepage, Nieuws

In april is de nieuwe richtlijn ademhalingsbescherming van de NVvA verschenen. Dit document is toonaangevend en breed geaccepteerd als stand van de wetenschap en techniek. De Nederlandse Arbeidsinspectie ziet dit als richtinggevend document.

Met de NVvA-Richtlijn Ademhalingsbescherming 2024 wil de NVvA richting geven aan de juiste keuze voor ademhalingsbeschermingsmiddelen. Het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen is in de arbeidshygiënische strategie (of STOP-strategie) het laatste redmiddel als maatregelen die hoger in de hiërarchie staan onvoldoende zekerheid bieden dat de blootstelling aan gevaarlijke stoffen tijdens het werk voldoende laag is. Als ademhalingsbeschermingsmiddelen nodig zijn, dient dit met een programmatische aanpak te worden ondersteund. Hierin moeten naast de keuze voor het type, ook voorlichting, onderhoud en opslag worden meegenomen en vastgelegd.

Meer informatie
> De richtlijn is gratis te downloaden op de website van de NVvA
> Heb je vragen? Stel deze hier aan onze deskundigen in de VVGW-werkgroep Adembescherming

 

Nieuws

ESF: feedback op effectbeoordeling digitale gebruikersinstructies

ESF vraagt leden van VVGW om feedback te geven om de economische impact van het digitaliseren van gebruikersinstructies te kunnen beoordelen. De EU-Commissie wil de lasten voor de industrie te verminderen en daarom bekijkt DG GROW de mogelijkheid om gebruikersinstructies in digitaal formaat beschikbaar te maken voor de PBM-sector.

Challenge Procure4Health: Duurzame PBM’s gezondheidszorg

De EU wil aan de slag met “Duurzame persoonlijke bescherming tegen ziekteverwekkers in de gezondheidszorgcontext”. Zij financiert via het EU Horizon programma het project Procure4Health dat momenteel een open marktconsultatie hierover start. Op 8 mei organiseren ze een online evenement om het project toe te lichten. Bij dit project zijn overheidsinkopers uit de zorgsector van diverse Europese landen betrokken.

VVGW ledenbezoek bij Bata Industrials

Het eerste VVGW ledenbezoek van 2024 is aan Bata Industrials. Het bestuur van Vereniging Veilig & Gezond Werken sprak met Martijn Mathot, Managing Director en Ronald Batenburg, Sales Director Europe. Het bestuur vindt het belangrijk te weten wat er leeft onder de leden. Daarom zijn ze in 2023 gestart met ledenbezoeken.