Begin februari stelt de EU voor om het gebruik van PFAS te beperken. Dit zal ook gevolgen hebben voor verschillende PBM-producten. Nederland is een van de initiatiefnemers. Vorige maand deelde VVGW dit bericht op LinkedIn. Op initiatief van CEFIC (Europese chemische industrie) laat een samenwerkingsplatform een onderzoek uitvoeren naar de economische impact.
Medio 2021 heeft de productgroep FFP4EU van CEFIC (Europese chemische industrie) een samenwerkingsplatform opgezet met organisaties van downstreamgebruikers van PFAS. Met de bedoeling om de gevolgen van het (toen potentiële) beperkingsvoorstel beter te begrijpen en de kennis samen te brengen tot een beter reageren op het voorstel. ESF is een van de meer dan 80 leden van dit samenwerkingsplatform. Samen vertegenwoordigen zij een breed scala aan producten. Via ESF is VVGW hierbij betrokken.
PBM sector meegenomen in onderzoek
Het samenwerkingsplatform laat een update van een eerder gehouden onderzoek uitvoeren. Op aangeven van ESF wordt PBM als aparte sector in het onderzoek opgenomen. De resultaten van dit onderzoek zullen worden gedeeld met ECHA (European Chemical Agency) en andere Europese partijen die betrokken zijn bij het besluitvormingsproces.
In de komende discussies is het essentieel om solide gegevens te hebben, niet alleen wetenschappelijke gegevens over b.v. PFAS-gebruik en mogelijke vervangingen voor PFAS, maar ook over de economische impact voor de EU-bedrijven. De sociale impact (bv. gebrek aan geschikte persoonlijke beschermingsmiddelen zal bepaalde soorten gezondheidsproblemen veroorzaken met gerelateerde gevolgen voor de samenleving) kan als opmerking aan het eindrapport worden opgenomen.