Ontdek nieuw online platform EU-wetgeving

jan 9, 2023 | actualiteiten homepage, Nieuws

EU Law in Force is een nieuwe website die snel en gemakkelijk toegang biedt tot het huidige toepasselijke recht van de Europese Unie en speciaal gericht is op niet-experts. Het werd gelanceerd in juli 2022 en is toegankelijk via het portaal van het Publicatiebureau van de Europese Unie.

Handig voor niet-experts
De geldende EU-wetgeving vormt een aanvulling op EUR-Lex, de referentiewebsite en de grootste bron op het gebied van EU-wetgeving. Het biedt eenvoudige en directe toegang tot de laatste geconsolideerde versie van een wet – de versie die presenteert wat momenteel van kracht is, waarbij alle wijzigingen (amendementen en correcties) die in de loop van de tijd zijn aangebracht, in één document zijn geïntegreerd. Voor niet-experts zou het anders moeilijk zijn om dit overzicht in één klik te krijgen.

Eenvoudige uitleg
Het geldende EU-recht bevat ook andere elementen die EU-recht vormen: internationale overeenkomsten, EU-verdragen en jurisprudentie van het Hof van Justitie van de Europese Unie. Ten slotte geeft het een prominente plaats aan de samenvattingen van EU-wetgeving: eenvoudige uitleg van de belangrijkste EU-rechtshandelingen die lezers helpen de wetteksten die ze raadplegen beter te begrijpen.

Feedback geven
De reactie van het publiek op de geldende EU-wetgeving zal ook helpen bij het ontwikkelen van een specifieke interface van EUR-Lex voor niet-experts. Wil je feedback geven, dan kan dat rechtstreeks via de website.

Meer informatie
> EU Law in Force

Nieuws

Veel valgevaar gezien bij controle 200 bouwplaatsen

Bij een controle op 200 bouwplaatsen verspreid over Nederland zijn 16 maart 2023 bij circa 140 bouwplaatsen overtredingen geconstateerd door de Nederlandse Arbeidsinspectie. In totaal ging het om meer dan 250 overtredingen. Het accent van de controle lag vooral op...

Onderzoek economische impact EU voorstel verbod PFAS

Begin februari stelt de EU voor om het gebruik van PFAS te beperken. Dit zal ook gevolgen hebben voor verschillende PBM-producten. Nederland is een van de initiatiefnemers. Vorige maand deelde VVGW dit bericht op LinkedIn. Op initiatief van CEFIC (Europese chemische...

De invloed van toekomstige ontwikkelingen op gezond en veilig werken

Het RIVM en TNO hebben onderzocht wat de impact is van ontwikkelingen in de komende 20 jaar op gezond en veilig werken. Hoe beïnvloedt artificiële intelligentie onze veiligheid op het werk? Wat betekent de energietransitie voor de risico’s waaraan werkenden blootgesteld worden? Direct of indirect hebben dit soort ontwikkelingen invloed op de gezondheid en veiligheid van werkenden.

Veel ongelukken bij installatie zonnepanelen

Meer dan veertig ongevallen vonden er in 1,5 jaar tijd plaats bij installatie van zonnepanelen. Bij controles van de Nederlandse Arbeidsinspectie werd in meer dan 70% van de gevallen de Arbowet overtreden.