Programmarapportage Asbest

jan 22, 2025 | actualiteiten homepage, Nieuws

Ondanks de gevaren wordt asbest nog vaak onveilig verwijderd, ook door gecertificeerde asbestverwijderingsbedrijven. Vanwege de gezondheids- en veiligheidsrisico’s van het verwijderen van asbest, houdt de Nederlandse Arbeidsinspectie via het programma Asbest specifiek toezicht op asbestsaneringen. In de Programmarapportage Asbest blikt de Arbeidsinspectie op hoofdlijnen terug op het toezicht in de programmaperiode 2020-2023.

Algemeen beeld van de naleving in de sector
De Arbeidsinspectie houdt al vele jaren toezicht op asbestsaneringen. Sinds 2016 inspecteert ze elk gecertificeerd saneringsbedrijf minstens eens per drie jaar. Dat levert inmiddels voldoende inspectie resultaten op om een goed sector-breed beeld te hebben van het nalevingspercentage6 van de wet- en regelgeving in de sector. Dat is namelijk ongeveer 69 procent7. Dit betekent dat gemiddeld bijna een derde van de werkgevers toch nog de wet overtreedt, met alle daarbij behorende veiligheids- en gezondheidsrisico’s. En dat in een sector waar vanwege die risico’s grondig toezicht plaatsvindt. Dat toezicht gebeurt door de Arbeidsinspectie, de Omgevingsdiensten en door de CBI’s die regelmatig audits uitvoeren.

Grote verschillen tussen saneerders
De gemiddelde naleving van de geldende regels door asbestsaneringsbedrijven is dus 69 procent. Er bestaan wel grote verschillen tussen bedrijven. Dit zijn de cijfers over de 247 asbestsaneringsbedrijven die in de periode 2016–2023 tenminste vier keer zijn gecontroleerd:
• 19 procent van de bedrijven doet het (bijna) altijd goed: bij minder dan 10 procent van de inspecties was er minstens één zware overtreding. Dit betekent een naleving van meer dan 90 procent.
• 63 procent van de bedrijven presteert matig: bij 10–50 procent van de inspecties was er minstens één zware overtreding. Dit betekent een naleving tussen 50 en 90 procent.
• 18 procent van de bedrijven doet het slecht: in meer dan de helft van de inspecties was er tenminste één zware overtreding. Dit betekent een naleving van minder dan 50 procent.

> Download het rapport Asbest op www.nlarbeidsinspectie.nl

Nieuws

Aanhaken in hoogwerkers

Wat is het nu wel en wat is het nu niet? Het werken in een hoogwerker brengt altijd discussies met zich mee als het gaat om: wanneer moet ik nu valbeveiliging dragen en wanneer niet. Is het wel verplicht? Met dit schrijven proberen wij hier wat meer duiding te geven...

Veiligheid in de bouw: stappen gezet, maar werk aan de winkel

Hoewel het aantal arbeidsongevallen in de bouwsector de laatste jaren daalt, blijft de bouw een van de risicosectoren in Nederland. In 2022 vielen er tien dodelijke slachtoffers in de bouwsector, net zoveel als in 2021. Veilig werken in de bouw gaat niet vanzelf: het vergt voortdurende inzet van álle partijen. Elke stap vooruit telt, want elk ongeval is er één te veel.

Kom naar de Praktijkdag Adembescherming op 25 september 2025!

Als onderdeel van het Kennisprogramma Adembescherming organiseert VVGW de Praktijkdag Adembescherming, op 25 september in het Van der Valk Hotel te Dordrecht. Het belooft een leerzame, interactieve dag te worden met een mooi programma met interessante kennissessies van diverse experts. Zorg dat je erbij bent, de toegang is gratis.  

Drie valincidenten in korte tijd onderstrepen het belang van veilig werken

Op vrijdag 11 april is bij sloopwerkzaamheden aan de voormalige Aloysiusschool in Westervoort opnieuw een ernstig ongeluk gebeurd: een werknemer viel door het dak en raakte gewond. De Arbeidsinspectie doet onderzoek naar de toedracht van het incident. Het is al het derde ernstige valongeval in enkele weken tijd.