Programmarapportage Asbest

jan 22, 2025 | actualiteiten homepage, Nieuws

Ondanks de gevaren wordt asbest nog vaak onveilig verwijderd, ook door gecertificeerde asbestverwijderingsbedrijven. Vanwege de gezondheids- en veiligheidsrisico’s van het verwijderen van asbest, houdt de Nederlandse Arbeidsinspectie via het programma Asbest specifiek toezicht op asbestsaneringen. In de Programmarapportage Asbest blikt de Arbeidsinspectie op hoofdlijnen terug op het toezicht in de programmaperiode 2020-2023.

Algemeen beeld van de naleving in de sector
De Arbeidsinspectie houdt al vele jaren toezicht op asbestsaneringen. Sinds 2016 inspecteert ze elk gecertificeerd saneringsbedrijf minstens eens per drie jaar. Dat levert inmiddels voldoende inspectie resultaten op om een goed sector-breed beeld te hebben van het nalevingspercentage6 van de wet- en regelgeving in de sector. Dat is namelijk ongeveer 69 procent7. Dit betekent dat gemiddeld bijna een derde van de werkgevers toch nog de wet overtreedt, met alle daarbij behorende veiligheids- en gezondheidsrisico’s. En dat in een sector waar vanwege die risico’s grondig toezicht plaatsvindt. Dat toezicht gebeurt door de Arbeidsinspectie, de Omgevingsdiensten en door de CBI’s die regelmatig audits uitvoeren.

Grote verschillen tussen saneerders
De gemiddelde naleving van de geldende regels door asbestsaneringsbedrijven is dus 69 procent. Er bestaan wel grote verschillen tussen bedrijven. Dit zijn de cijfers over de 247 asbestsaneringsbedrijven die in de periode 2016–2023 tenminste vier keer zijn gecontroleerd:
• 19 procent van de bedrijven doet het (bijna) altijd goed: bij minder dan 10 procent van de inspecties was er minstens één zware overtreding. Dit betekent een naleving van meer dan 90 procent.
• 63 procent van de bedrijven presteert matig: bij 10–50 procent van de inspecties was er minstens één zware overtreding. Dit betekent een naleving tussen 50 en 90 procent.
• 18 procent van de bedrijven doet het slecht: in meer dan de helft van de inspecties was er tenminste één zware overtreding. Dit betekent een naleving van minder dan 50 procent.

> Download het rapport Asbest op www.nlarbeidsinspectie.nl

Nieuws

Nieuwe EN-normen voor adembeschermingsfilters

De laatst uitgebrachte EN143:2021 & EN14387:2021, de Europese normen voor deeltjes- en gasfilters en gecombineerde filters in ademhalingsbeschermingsmiddelen, introduceert verschillende wijzigingen ten opzichte van de vorige versie. De belangrijkste wijzigingen zijn onder andere de verwijdering van de Dolomiet-test op verstopping door stof, de afschaffing van de R/NR-markering en updates van de vereisten voor filtermarkering.

NVVK Veiligheidscongres op 13 november 2025

Het NVVK-Veiligheidscongres dit jaar gepland op 13 november in Stadion Galgenwaard in Utrecht. Het programma staat in het teken van “Vakmanschap voor een veilige toekomst” en behandelt verschillende thema’s, zoals digitale ontwikkelingen en uitdagingen, veiligheidsissues in de arbeidsmarkt en de consequenties van de geopolitiek ons vakgebied.

Beschermende kleding: verplicht of niet… en wie bepaalt dat eigenlijk?

Beschermende werkkleding beschermt werknemers tegen uiteenlopende gevaren, zoals hitte, vuur, kou, UV-straling, gevaarlijke stoffen of slechte zichtbaarheid. Bovendien draagt de kleiding bij aan de herkenbaarheid op de werkvloer, bijvoorbeeld door het gebruik van bedrijfslogo’s of signaalkleuren.

Nieuwe lijst met CMR-stoffen gepubliceerd door het ministerie van SZW

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) publiceert twee maal een geüpdatete lijst met kankerverwekkende stoffen en processen, mutagene en reprotoxische stoffen: CMR-stoffen. Deze lijst geldt telkens voor een half jaar. Op 1 juli jl. is de nieuwste lijst in de Staatscourant gepubliceerd.