Veiligheid in de bouw: stappen gezet, maar werk aan de winkel

mei 1, 2025 | actualiteiten homepage, Nieuws

Hoewel het aantal arbeidsongevallen in de bouwsector de laatste jaren daalt, blijft de bouw een van de risicosectoren in Nederland. In 2022 vielen er tien dodelijke slachtoffers in de bouwsector, net zoveel als in 2021. Veilig werken in de bouw gaat niet vanzelf: het vergt voortdurende inzet van álle partijen. Elke stap vooruit telt, want elk ongeval is er één te veel.

 Bron: Eisma Bouwmedia

Over dit onderwerp interviewde Eisma Media de Beleidsadviseur Veiligheid van Bouwend Nederland, Christel Peppelenbos. In het uitgebreide interview benadrukt zij dat veiligheid alleen verbetert als alle partijen meedoen: van hoofdaannemers en onderaannemers tot leveranciers, opdrachtgevers en bouwplaatsmedewerkers. Vooral in de aanbestedings- en voorbereidingsfase kunnen belangrijke keuzes gemaakt worden die de veiligheid tijdens de uitvoering vergroten.

Cultuurverandering is cruciaal

Peppelenbos wijst erop dat veiligheid niet aan één maatregel op te hangen is: het gaat om een mix van factoren. Cruciaal is dat basisvoorzieningen, zoals veilige steigers en dakrandbeveiliging, altijd geregeld zijn. Hoge werkdruk of kostenbesparingen mogen daarbij geen excuus zijn.

Het is positief dat steeds meer bedrijven meedoen aan programma’s over het kweken van een veiligheidscultuur. Hierover zegt Peppelenbos: “Leden van Bouwend Nederland, waarvan het gros mkb-bedrijf is, volgen steeds meer ons hein-en-guus-programma over het kweken van een veiligheidscultuur. Daar zijn echt heel mooie voorbeelden van. Op een gegeven moment zie je dat deze deelnemers steeds meer intrinsiek gemotiveerd raken om aan de voorkant veiligheidszaken goed te regelen.”

Ondersteuning voor kleine bedrijven

Ook voor kleinere bouwbedrijven, die niet altijd beschikken over dezelfde middelen als grote bouwbedrijven, is het belangrijk om te investeren in veiligheid en er bewust mee aan de slag te gaan. Voor hen zijn er gratis beschikbare tools zoals toolboxen, RI&E en A-bladen, via Volandis.

Lees het volledige artikel op de website van Eisma Media: Veiligheid blijft keihard werken – Werkkleding & Veiligheid

 

Nieuws

Nieuwe EN-normen voor adembeschermingsfilters

De laatst uitgebrachte EN143:2021 & EN14387:2021, de Europese normen voor deeltjes- en gasfilters en gecombineerde filters in ademhalingsbeschermingsmiddelen, introduceert verschillende wijzigingen ten opzichte van de vorige versie. De belangrijkste wijzigingen zijn onder andere de verwijdering van de Dolomiet-test op verstopping door stof, de afschaffing van de R/NR-markering en updates van de vereisten voor filtermarkering.

NVVK Veiligheidscongres op 13 november 2025

Het NVVK-Veiligheidscongres dit jaar gepland op 13 november in Stadion Galgenwaard in Utrecht. Het programma staat in het teken van “Vakmanschap voor een veilige toekomst” en behandelt verschillende thema’s, zoals digitale ontwikkelingen en uitdagingen, veiligheidsissues in de arbeidsmarkt en de consequenties van de geopolitiek ons vakgebied.

Beschermende kleding: verplicht of niet… en wie bepaalt dat eigenlijk?

Beschermende werkkleding beschermt werknemers tegen uiteenlopende gevaren, zoals hitte, vuur, kou, UV-straling, gevaarlijke stoffen of slechte zichtbaarheid. Bovendien draagt de kleiding bij aan de herkenbaarheid op de werkvloer, bijvoorbeeld door het gebruik van bedrijfslogo’s of signaalkleuren.

Nieuwe lijst met CMR-stoffen gepubliceerd door het ministerie van SZW

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) publiceert twee maal een geüpdatete lijst met kankerverwekkende stoffen en processen, mutagene en reprotoxische stoffen: CMR-stoffen. Deze lijst geldt telkens voor een half jaar. Op 1 juli jl. is de nieuwste lijst in de Staatscourant gepubliceerd.