Afgelopen jaar is de nieuwe richtlijn ademhalingsbescherming van de NVvA verschenen. Dit document is toonaangevend en breed geaccepteerd als stand van de wetenschap en techniek. De Nederlandse Arbeidsinspectie ziet dit als richtinggevend document. VVGW-werkgroep Adembescherming organiseert een drieluik aan webinars met verschillende thema’s en aansluitend een Praktijkdag op 25 september 2025 in Rotterdam.
> Meld je aan voor de webinars
NVvA-Richtlijn
Met de NVvA-Richtlijn Ademhalingsbeschermingsmiddelen 2024 wil de NVvA richting geven aan de juiste keuze voor ademhalingsbeschermingsmiddelen. Het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen is in de arbeidshygiënische strategie (of STOP-strategie) het laatste redmiddel als maatregelen die hoger in de hiërarchie staan onvoldoende zekerheid bieden dat de blootstelling aan gevaarlijke stoffen tijdens het werk voldoende laag is. Als ademhalingsbeschermingsmiddelen nodig zijn, dient dit met een programmatische aanpak te worden ondersteund. Hierin moeten naast de keuze voor het type, ook voorlichting, onderhoud en opslag worden meegenomen en vastgelegd.
Drieluik aan webinars | Het programma
Webinar 1: 15 april 2025 van 15:00 – 16:00
Hoe zet je een Ademhalingsbeschermingsprogramma op?
Er is meer nodig dan alleen de aanschaf van een (geschikt) ademhalingsbeschermingsmiddel. In mijn presentatie ga ik in op de noodzaak om een Ademhalingsbeschermingsprogramma op stellen. In dit programma moeten alle aspecten aan de orde komen die van de belang zijn bij de selectie, aanschaf, onderhoud, controle, juist gebruik en voorlichting & onderhoud. Want: alleen een masker aanschaffen en het dan overlaten aan de medewerker om er mee te gaan werken, is onvoldoende!
Spreker: Geert Wieling, voorzitter werkgroep ABM, NVvA
Geert Wieling is arbeidshygiënist en voorzitter van de Werkgroep Herziening Richtlijn Ademhalingsbescherming NVvA en medeauteur van deze herziene NVvA-Richtlijn. Geert werkte bij de Rijks- Bedrijfsgezondheids- en Bedrijfsveiligheidsdienst, Fokker, Avios Arbozorg, ArboUnie en het Maasstad Ziekenhuis. Vanaf 2005 heeft hij zijn eigen adviesbureau GW Arbo Advies. Zijn ‘pet subject’ zijn gevaarlijke stoffen: beoordelen van blootstelling (metingen of modelleren) en adviseren over beheersmaatregelen. Daarnaast is hij mede-eigenaar van het softwarepakket DOHSBase Online; een grote database voor grenswaarden, meetmethoden, classificaties en eigenschappen van gevaarlijke stoffen.
Webinar 2: 20 mei 2025 van 15:00 – 16:00
Selectie van ademhalingsbeschermingsmiddelen
Er zijn veel verschillende ademhalingsbeschermingsmiddelen op de markt. Om een geschikt type voor een specifieke situatie te bepalen moeten keuzes gemaakt worden. Meerdere aspecten spelen hierbij een rol zoals de vereiste beschermingsfactor, de gebruiksduur en eventuele combinatie met andere persoonlijke beschermingsmiddelen. De NVvA richtlijn Ademhalingsbescherming 2024 bevat een schema om het keuzeproces op een systematische manier te doorlopen en de gemaakte afwegingen te documenteren. Het schema zal tijdens het webinar worden besproken en met een casus worden toegelicht.
Spreker: Paul van de Sandt, lid werkgroep ABM, NVvA
Paul van de Sandt, arbeidshygiënist en medeauteur van de NVvA-Richtlijn ‘Ademhalingsbeschermingsmiddelen’ van 2024. Paul is zijn loopbaan begonnen bij Arbo Unie Dordrecht en heeft daarna bij Shell gewerkt. Sinds enkele jaren is hij zelfstandig arbeidshygiënist en aangesloten bij de coöperatie PreventPartner. Belangrijk onderdeel van het werk is het beoordelen van blootstelling aan chemische stoffen en adviseren over beheersmaatregelen.
Webinar 3: 1 juli 2025 van 15:00 – 16:00
Face-Fittesten
Het begrip face-fittesten komt uit het Engels (to fit = passen) en is een groeiend fenomeen binnen diverse organisaties. Bij een ABM dat niet goed aansluit op het gezicht bestaat er een risico op blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Met name bij ABM waarin tijdens het ademen een onderdruk ontstaat, zorgt een slechte pasvorm voor inwaartse lekkage. Veel studies hebben aangetoond dat de bescherming, die het ABM tijdens laboratoriumtest biedt, niet wordt bereikt op de werkplek. Een belangrijke variabele die grote invloed heeft op het goed aansluiten en de bescherming van het ABM is de gebruiker zelf. In dit webinar wordt dieper ingegaan over de actuele ontwikkelingen en het belang van face fittesten in het ABM programma.
Spreker: Hans van Moolenbroek, lid werkgroep ABM, NVvA
Hans van Moolenbroek is Arbeidshygienist/Hoger Veiligheidskundige. Lid van de werkgroep Adembescherming van de Nederlandse Vereniging voor Arbeidshygiëne en medeauteur van de NVvA-Richtlijn ‘Ademhalingsbeschermingsmiddelen’ van 2024. Hans is na een korte loopbaan in het onderwijs overgestapt naar de Dräger en heeft veel ervaring opgedaan in het meten van en beschermen tegen gevaarlijke stoffen. Hans heeft zitting in diverse landelijke werkgroepen rondom adembescherming en gasdetectie en zit in opleidingstraject tot adviseur gevaarlijke stoffen bij de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.
Praktijkdag Adembescherming: 25 september 2025 in Rotterdam
Op donderdag 25 september 2025 organiseert VVGW met samenwerkingspartners de Praktijkdag Adembescherming in Rotterdam. Binnenkort volgt hierover meer informatie.
Op de hoogte blijven?
> Meld je aan VVGW maandnieuwsbrief
> Volg VVGW op LinkedIn