Elk jaar krijgen zeker 7.000 Nederlanders kanker als gevolg van blootstelling aan schadelijke stoffen of uv-straling op de werkvloer. Dat blijkt uit recent onderzoek van TNO in opdracht van KWF Kankerbestrijding. In twee op de drie gevallen gaat het om huidkanker. Deze cijfers maken nogmaals duidelijk hoe belangrijk het is om risico’s op de werkvloer serieus te nemen – én om de juiste beschermingsmaatregelen te treffen.
Werkgevers spelen een sleutelrol
Als werkgever ben je verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving. Dat betekent: risico’s inventariseren, medewerkers informeren én – waar nodig – zorgen voor passende persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM). Denk bijvoorbeeld aan stofmaskers bij werkzaamheden met kwartsstof of dieselmotoremissies, beschermende kleding bij uv-blootstelling en handschoenen of overalls bij mogelijke blootstelling aan asbest.
Het dragen van PBM is in veel gevallen niet alleen verstandig, maar ook wettelijk verplicht. Toch blijkt in de praktijk dat deze middelen niet altijd of niet op de juiste manier worden gebruikt. Bewustwording, voorlichting en goed voorbeeldgedrag zijn daarom essentieel.
Voorkomen is beter dan genezen
De blootstelling aan stoffen als asbest, kwartsstof en dieselmotoremissies – en aan uv-straling – gebeurt vaak ongemerkt. Maar de gevolgen kunnen groot zijn. Daarom is het cruciaal om preventieve maatregelen te nemen: weren, kleren, smeren (bij uv-straling), en waar nodig adembescherming en andere PBM gebruiken.
Samen veilig werken
Veilig werken is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Alleen als werkgever en werknemer samen het belang van PBM onderkennen en deze ook daadwerkelijk inzetten, kunnen we de risico’s verkleinen. Elke werknemer heeft recht op een veilige werkplek.
Als Vereniging Veilig & Gezond Werken, de brancheorganisatie van fabrikanten en distributeurs van Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM) en beroepskleding, stimuleren wij het juiste gebruik van PBM om werken zo veilig en gezond mogelijk te maken.