De invloed van toekomstige ontwikkelingen op gezond en veilig werken

feb 28, 2023 | actualiteiten homepage, Nieuws

Het RIVM en TNO hebben onderzocht wat de impact is van ontwikkelingen in de komende 20 jaar op gezond en veilig werken. Hoe beïnvloedt artificiële intelligentie onze veiligheid op het werk? Wat betekent de energietransitie voor de risico’s waaraan werkenden blootgesteld worden? Direct of indirect hebben dit soort ontwikkelingen invloed op de gezondheid en veiligheid van werkenden.

Het is nog onzeker wat die impact precies zal zijn. Wel is het belangrijk om op de mogelijke gevolgen hiervan voorbereid te zijn. Deze horizonscan “De Toekomst van Gezond en Veilig werken” helpt daarbij.

Het RIVM en TNO hebben voor het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) 33 ontwikkelingen in kaart gebracht met naar verwachting een impact op gezond en veilig werken. Het gaat dan bijvoorbeeld om een vergrijsde beroepsbevolking, globalisering, individualisering, robotisering, klimaatverandering en de toename van regels. Op basis van deze ontwikkelingen zijn 5 strategische thema’s benoemd die van belang zijn voor de toekomst van gezond en veilig werk: de kansen en risico’s van technologische ontwikkelingen, de toename van mentale belasting, de veranderende autonomie van werkenden, het belang van blijven leren tijdens en naast het werk, en de opstapeling van (nieuwe) risico’s voor kwetsbare groepen. Zoals de blootstelling aan hogere temperaturen tijdens werk en langdurig werken op grote hoogte.

Op deze thema’s moeten beleidsmakers, werkgevers en overheidsorganisaties zich in ieder geval voorbereiden, aldus de onderzoekers.

> Lees hier het rapport: De toekomst van gezond en veilig werken: een brede horizonscan.
> Bron: TNO nieuwsbrief

Nieuws

Aanhaken in hoogwerkers

Wat is het nu wel en wat is het nu niet? Het werken in een hoogwerker brengt altijd discussies met zich mee als het gaat om: wanneer moet ik nu valbeveiliging dragen en wanneer niet. Is het wel verplicht? Met dit schrijven proberen wij hier wat meer duiding te geven...

Veiligheid in de bouw: stappen gezet, maar werk aan de winkel

Hoewel het aantal arbeidsongevallen in de bouwsector de laatste jaren daalt, blijft de bouw een van de risicosectoren in Nederland. In 2022 vielen er tien dodelijke slachtoffers in de bouwsector, net zoveel als in 2021. Veilig werken in de bouw gaat niet vanzelf: het vergt voortdurende inzet van álle partijen. Elke stap vooruit telt, want elk ongeval is er één te veel.

Kom naar de Praktijkdag Adembescherming op 25 september 2025!

Als onderdeel van het Kennisprogramma Adembescherming organiseert VVGW de Praktijkdag Adembescherming, op 25 september in het Van der Valk Hotel te Dordrecht. Het belooft een leerzame, interactieve dag te worden met een mooi programma met interessante kennissessies van diverse experts. Zorg dat je erbij bent, de toegang is gratis.  

Drie valincidenten in korte tijd onderstrepen het belang van veilig werken

Op vrijdag 11 april is bij sloopwerkzaamheden aan de voormalige Aloysiusschool in Westervoort opnieuw een ernstig ongeluk gebeurd: een werknemer viel door het dak en raakte gewond. De Arbeidsinspectie doet onderzoek naar de toedracht van het incident. Het is al het derde ernstige valongeval in enkele weken tijd.