Veiligheid in de bouw: stappen gezet, maar werk aan de winkel

mei 1, 2025 | actualiteiten homepage, Nieuws

Hoewel het aantal arbeidsongevallen in de bouwsector de laatste jaren daalt, blijft de bouw een van de risicosectoren in Nederland. In 2022 vielen er tien dodelijke slachtoffers in de bouwsector, net zoveel als in 2021. Veilig werken in de bouw gaat niet vanzelf: het vergt voortdurende inzet van álle partijen. Elke stap vooruit telt, want elk ongeval is er één te veel.

 Bron: Eisma Bouwmedia

Over dit onderwerp interviewde Eisma Media de Beleidsadviseur Veiligheid van Bouwend Nederland, Christel Peppelenbos. In het uitgebreide interview benadrukt zij dat veiligheid alleen verbetert als alle partijen meedoen: van hoofdaannemers en onderaannemers tot leveranciers, opdrachtgevers en bouwplaatsmedewerkers. Vooral in de aanbestedings- en voorbereidingsfase kunnen belangrijke keuzes gemaakt worden die de veiligheid tijdens de uitvoering vergroten.

Cultuurverandering is cruciaal

Peppelenbos wijst erop dat veiligheid niet aan één maatregel op te hangen is: het gaat om een mix van factoren. Cruciaal is dat basisvoorzieningen, zoals veilige steigers en dakrandbeveiliging, altijd geregeld zijn. Hoge werkdruk of kostenbesparingen mogen daarbij geen excuus zijn.

Het is positief dat steeds meer bedrijven meedoen aan programma’s over het kweken van een veiligheidscultuur. Hierover zegt Peppelenbos: “Leden van Bouwend Nederland, waarvan het gros mkb-bedrijf is, volgen steeds meer ons hein-en-guus-programma over het kweken van een veiligheidscultuur. Daar zijn echt heel mooie voorbeelden van. Op een gegeven moment zie je dat deze deelnemers steeds meer intrinsiek gemotiveerd raken om aan de voorkant veiligheidszaken goed te regelen.”

Ondersteuning voor kleine bedrijven

Ook voor kleinere bouwbedrijven, die niet altijd beschikken over dezelfde middelen als grote bouwbedrijven, is het belangrijk om te investeren in veiligheid en er bewust mee aan de slag te gaan. Voor hen zijn er gratis beschikbare tools zoals toolboxen, RI&E en A-bladen, via Volandis.

Lees het volledige artikel op de website van Eisma Media: Veiligheid blijft keihard werken – Werkkleding & Veiligheid

 

Nieuws

Aanhaken in hoogwerkers

Wat is het nu wel en wat is het nu niet? Het werken in een hoogwerker brengt altijd discussies met zich mee als het gaat om: wanneer moet ik nu valbeveiliging dragen en wanneer niet. Is het wel verplicht? Met dit schrijven proberen wij hier wat meer duiding te geven...

Kom naar de Praktijkdag Adembescherming op 25 september 2025!

Als onderdeel van het Kennisprogramma Adembescherming organiseert VVGW de Praktijkdag Adembescherming, op 25 september in het Van der Valk Hotel te Dordrecht. Het belooft een leerzame, interactieve dag te worden met een mooi programma met interessante kennissessies van diverse experts. Zorg dat je erbij bent, de toegang is gratis.  

Drie valincidenten in korte tijd onderstrepen het belang van veilig werken

Op vrijdag 11 april is bij sloopwerkzaamheden aan de voormalige Aloysiusschool in Westervoort opnieuw een ernstig ongeluk gebeurd: een werknemer viel door het dak en raakte gewond. De Arbeidsinspectie doet onderzoek naar de toedracht van het incident. Het is al het derde ernstige valongeval in enkele weken tijd.

Ziek worden van je werk? Voorkom het met goede bescherming

Elk jaar krijgen zeker 7.000 Nederlanders kanker als gevolg van blootstelling aan schadelijke stoffen of uv-straling op de werkvloer. Dat blijkt uit recent onderzoek van TNO in opdracht van KWF Kankerbestrijding. In twee op de drie gevallen gaat het om huidkanker....