Hoe gevaarlijk is geluid op de werkvloer?

mei 31, 2024 | actualiteiten homepage, Nieuws

Galmende gymzalen, gehorige zwembaden of luidruchtige machines in een magazijn. Zo’n 900.000 mensen worden tijdens hun werk blootgesteld aan schadelijk geluid. Dat kan uiteindelijk leiden tot een piep in je oor, overgevoeligheid voor geluid of zelfs gehoorverlies. Doen werkgevers wel genoeg om haar werknemers hier tegen te beschermen? Dat zocht KRO-NCRV programma Pointer uit.

In Nederland zijn werkgevers volgens de wet verplicht om hun personeel te beschermen tegen gehoorschade. Bij blootstelling aan een dagelijkse dosis boven de 80 dB(A) moet de werkgever gehoorbeschermers beschikbaar stellen, is de dagelijkse dosis boven de 85 dB(A), dan zijn werknemers verplicht om gehoorbeschermers te dragen. Kitty de Jong van vakbond FNV pleit voor een verlaging naar 75 dB(A) voor de wettelijk verplichte maatregelen. “De wetenschap heeft al lang uitgewezen dat 75 dB(A) de écht gezonde, veilige grens is op de werkvloer, dus daar gaan wij ons voor inzetten. Geloof me, je wilt geen gehoorschade oplopen op je werk. De consequenties zijn groot: je raakt vermoeid, krijgt een burn-out of valt zelfs uit. Het grijpt voortdurend in op je dagelijks leven, niet alleen in je werk”, aldus de Jong.

Probleem breder dan je misschien zou denken
Op bouwplaatsen of in luidruchtige magazijnen met veel machines is het geen vreemd gezicht, werknemers met gehoorbescherming. Het zijn de plekken waar je soms hard geluid verwacht en waar het logisch is dat werknemers daar rekening mee houden. Het probleem van geluidsoverlast op de werkvloer is echter een stuk breder en groter dan je misschien zou denken. Zo zijn galmende gymzalen, gehorige zwembaden of luidruchtige kinderopvangcentra ook een bron van geluidsoverlast. In een heleboel branches doet dit probleem zich dus voor.

De oorzaak
Soms ontstaat gehoorschade door piekgeluid, zoals bij een politieagente die een vuurwerkbom naar haar hoofd gegooid kreeg en deze ter hoogte van haar schouder zag ontploffen. Veel vaker ontstaat gehoorschade echter geleidelijk, door een langdurige blootstelling aan net iets te hard geluid. “Geluid is een sluipmoordenaar”, zegt Kitty de Jong.

De gevolgen
Gehoorschade is onomkeerbaar en kan zich uiten in een piep, oorsuizen, overgevoeligheid voor geluid of doofheid. Daarom zijn werkgevers volgens de Arbowetgeving verplicht om werknemers vanaf 80 dB(A) goed voor te lichten over de risico’s van werken in te hard geluid. Ook moeten zij gehoorbescherming aanbieden en regelmatig controleren hoe het met het gehoor van hun medewerkers gesteld is. Als het geluid boven de 85 dB(A) komt, moet de werkgever een plan van aanpak maken om het geluidsniveau omlaag te brengen en is het dragen van gehoorbescherming verplicht.

> Kijk Pointer 
> Meer over gehoorbescherming vanaf oktober 2024 in de VVGW-campagne van werkgroep Gehoorbescherming

Nieuws

Nieuwe richtlijn beschermingsmiddelen ademhaling NVvA

In april is de nieuwe richtlijn ademhalingsbescherming van de NVvA verschenen. Dit document is toonaangevend en breed geaccepteerd als stand van de wetenschap en techniek. De Nederlandse Arbeidsinspectie ziet dit als richtinggevend document.

ESF: feedback op effectbeoordeling digitale gebruikersinstructies

ESF vraagt leden van VVGW om feedback te geven om de economische impact van het digitaliseren van gebruikersinstructies te kunnen beoordelen. De EU-Commissie wil de lasten voor de industrie te verminderen en daarom bekijkt DG GROW de mogelijkheid om gebruikersinstructies in digitaal formaat beschikbaar te maken voor de PBM-sector.

Challenge Procure4Health: Duurzame PBM’s gezondheidszorg

De EU wil aan de slag met “Duurzame persoonlijke bescherming tegen ziekteverwekkers in de gezondheidszorgcontext”. Zij financiert via het EU Horizon programma het project Procure4Health dat momenteel een open marktconsultatie hierover start. Op 8 mei organiseren ze een online evenement om het project toe te lichten. Bij dit project zijn overheidsinkopers uit de zorgsector van diverse Europese landen betrokken.