Nieuwjaarsgroet 2024 van de VVGW-voorzitter

jan 15, 2024 | actualiteiten homepage, Nieuws

En het jaar 2023 is ook weer omgevlogen. Een energiek jaar voor VVGW. We hebben als bestuur niet stil gezeten. En zo willen wij ons ook voor 2024 inzetten, samen met jullie.

Betrokkenheid leden
Genoten heb ik met name van de ledenbezoeken die ik samen met Marleen heb afgelegd. Steeds weer waren het goede en informatieve gesprekken. Het is zo waardevol om echt de tijd te nemen om te horen waar VVGW-leden tegenaan lopen. We hopen van harte dat het ook bij deze leden de betrokkenheid vergroot, want we moeten het samen doen.

Nieuw e-learningplatform in aantocht
Een onderwerp dat steevast aan de orde komt is opleiding en e-learning. Ik ben blij met Bart in het bestuur: hij brengt de opleiding weer op een hoger plan. In 2023 zijn wij en met name Febelsafe tegen veel prestatieproblemen aangelopen van het oude e-learningplatform, nu is een nieuw e-learningplatform bijna gereed voor ingebruikname. Dan kunnen we als VVGW weer echt verder bouwen aan de e-learning modules die wij nog willen ontwikkelen.

Werkgroep Branchestatistieken met Lucas de Koning | Majestic
Een ander onderwerp dat ons bezig heeft gehouden als bestuur zijn de branchestatistieken. Mede dankzij de ledenbezoeken lijkt het er nu echt op dat we een werkgroep Branchestatistieken/ marktonderzoek ook daadwerkelijk kunnen opstarten. Op 6 juni is onze ALV dit jaar. We hopen jullie dan een voorstel voor te kunnen leggen hierover. Lucas de Koning (Majestic) zal de werkgroep leiden.

Safety&Health@Work 2024
Ja, en dan is er dit jaar weer een Safety&Health@Work beurs (2 en 3 oktober) in Ahoy. We willen hier ook een VVGW-evenement van maken: we hebben genoeg ruimte. Majestic zal in ieder geval een presentatie verzorgen. Als er andere leden zijn die zichzelf willen presenteren, een goed idee hebben of een thema willen bespreken, laat dat vooral weten via [email protected].

#Haakaan Campagne
De beurs betekent het einde van de ‘Haak aan!’-campagne. Ik ben trots op de VVGW-werkgroep Werken met Valbeveiliging. De leden hebben heel interessante webinars gegeven over aanhaken in hoogwerkers en het ABC(DEF) van persoonlijk valbeveiliging. Je kunt de webinars op aanvraag terugkijken als je wilt. Kijk hiervoor op onze themapagina. Ook dit jaar komen er nog 2 webinars over valbeveiliging.

Oproep: idee voor volgende campagne
Overigens zal de werkgroep Gehoorbescherming op 5 maart ook een webinar geven. In de nieuwsbrief lees je daar meer over. En dan… moeten we een nieuw thema vinden voor de nieuwe VVGW-campagne. Laat vooral weten als je daar goede ideeën voor hebt. Voor de ‘Haak aan!’-campagne was de campagne Ademnood, over adembescherming. Denk je mee?

Ik verheug me op een boeiend jaar voor jullie en voor VVGW! Graag ontmoet ik jullie ook dit jaar voor de gezelligheid en het onderling delen van onze kennis.

Namens het bestuur,
Theo de Vliegh, voorzitter

Nieuws

Hoe gevaarlijk is geluid op de werkvloer?

Galmende gymzalen, gehorige zwembaden of luidruchtige machines in een magazijn. Zo’n 900.000 mensen worden tijdens hun werk blootgesteld aan schadelijk geluid. Dat kan uiteindelijk leiden tot een piep in je oor, overgevoeligheid voor geluid of zelfs gehoorverlies. Doen werkgevers wel genoeg om haar werknemers hier tegen te beschermen? Dat zocht KRO-NCRV programma Pointer uit.

Nieuwe richtlijn beschermingsmiddelen ademhaling NVvA

In april is de nieuwe richtlijn ademhalingsbescherming van de NVvA verschenen. Dit document is toonaangevend en breed geaccepteerd als stand van de wetenschap en techniek. De Nederlandse Arbeidsinspectie ziet dit als richtinggevend document.

ESF: feedback op effectbeoordeling digitale gebruikersinstructies

ESF vraagt leden van VVGW om feedback te geven om de economische impact van het digitaliseren van gebruikersinstructies te kunnen beoordelen. De EU-Commissie wil de lasten voor de industrie te verminderen en daarom bekijkt DG GROW de mogelijkheid om gebruikersinstructies in digitaal formaat beschikbaar te maken voor de PBM-sector.