Ontdek nieuw online platform EU-wetgeving

jan 9, 2023 | actualiteiten homepage, Nieuws

EU Law in Force is een nieuwe website die snel en gemakkelijk toegang biedt tot het huidige toepasselijke recht van de Europese Unie en speciaal gericht is op niet-experts. Het werd gelanceerd in juli 2022 en is toegankelijk via het portaal van het Publicatiebureau van de Europese Unie.

Handig voor niet-experts
De geldende EU-wetgeving vormt een aanvulling op EUR-Lex, de referentiewebsite en de grootste bron op het gebied van EU-wetgeving. Het biedt eenvoudige en directe toegang tot de laatste geconsolideerde versie van een wet – de versie die presenteert wat momenteel van kracht is, waarbij alle wijzigingen (amendementen en correcties) die in de loop van de tijd zijn aangebracht, in één document zijn geïntegreerd. Voor niet-experts zou het anders moeilijk zijn om dit overzicht in één klik te krijgen.

Eenvoudige uitleg
Het geldende EU-recht bevat ook andere elementen die EU-recht vormen: internationale overeenkomsten, EU-verdragen en jurisprudentie van het Hof van Justitie van de Europese Unie. Ten slotte geeft het een prominente plaats aan de samenvattingen van EU-wetgeving: eenvoudige uitleg van de belangrijkste EU-rechtshandelingen die lezers helpen de wetteksten die ze raadplegen beter te begrijpen.

Feedback geven
De reactie van het publiek op de geldende EU-wetgeving zal ook helpen bij het ontwikkelen van een specifieke interface van EUR-Lex voor niet-experts. Wil je feedback geven, dan kan dat rechtstreeks via de website.

Meer informatie
> EU Law in Force

Nieuws

Nieuwe richtlijn beschermingsmiddelen ademhaling NVvA

In april is de nieuwe richtlijn ademhalingsbescherming van de NVvA verschenen. Dit document is toonaangevend en breed geaccepteerd als stand van de wetenschap en techniek. De Nederlandse Arbeidsinspectie ziet dit als richtinggevend document.

ESF: feedback op effectbeoordeling digitale gebruikersinstructies

ESF vraagt leden van VVGW om feedback te geven om de economische impact van het digitaliseren van gebruikersinstructies te kunnen beoordelen. De EU-Commissie wil de lasten voor de industrie te verminderen en daarom bekijkt DG GROW de mogelijkheid om gebruikersinstructies in digitaal formaat beschikbaar te maken voor de PBM-sector.

Challenge Procure4Health: Duurzame PBM’s gezondheidszorg

De EU wil aan de slag met “Duurzame persoonlijke bescherming tegen ziekteverwekkers in de gezondheidszorgcontext”. Zij financiert via het EU Horizon programma het project Procure4Health dat momenteel een open marktconsultatie hierover start. Op 8 mei organiseren ze een online evenement om het project toe te lichten. Bij dit project zijn overheidsinkopers uit de zorgsector van diverse Europese landen betrokken.