Veel ongelukken bij installatie zonnepanelen

jan 25, 2023 | actualiteiten homepage, Nieuws

Meer dan veertig ongevallen vonden er in anderhalf jaar tijd plaats bij installatie van zonnepanelen. En de afgelopen drie jaar waren er vier met een dodelijke afloop. Installateurs nemen onvoldoende maatregelen om veilig te werken. Bij controles van de Nederlandse Arbeidsinspectie werd in meer dan zeventig procent van de gevallen de Arbowet overtreden. De Arbeidsinspectie vindt dat er meer aandacht moet komen voor veiligheid in deze sector en zal het aantal inspecties opschroeven, zo meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De Nederlandse Arbeidsinspectie krijgt jaarlijks tientallen meldingen over de risico’s binnen deze sector. Ruim de helft gaf de afgelopen anderhalf jaar aanleiding tot opvolging door middel van een inspectie. De Arbeidsinspectie constateert dat valgevaar de rode draad is in het aantal meldingen, het aantal geconstateerde overtredingen en het aantal arbeidsongevallen. In tachtig procent van de ongevallen was er sprake van monteurs die door of van het dak vielen. In meer dan de helft van de gevallen liepen de slachtoffers één of meerdere botbreuken op. Twintig procent kreeg te maken met hoofdletsel en in tien procent van de gevallen hield de monteur blijvend letsel over aan het ongeval.

Uit meer dan 150 inspecties en ongevalsonderzoeken blijkt dat er veel te vaak niet of onvoldoende wordt gewerkt volgens de veiligheidsvoorschriften. Denk daarbij aan installateurs die panelen via ladders omhoog brengen, maar ook aan het ontbreken van steigers, leuningen of dakrandbeveiliging die valgevaar kunnen voorkomen. Hiervoor zijn boetes uitgedeeld. Daarnaast zijn afgelopen maand de werkzaamheden van een installatiebedrijf in zonnepanelen een maand stilgelegd door de inspectie. Het bedrijf overtrad stelselmatig de Arbowet. De Arbeidsinspectie sluit niet uit dat de komende tijd meer bedrijven voor een maand hun werkzaamheden moeten stilleggen.

Het is belangrijk dat werkgevers en hun installateurs risico’s op onveilige situaties voorkomen. De branche heeft daarvoor arbocatalogi opgesteld op basis van de Arbowet. “Het is onze inschatting dat de kans op een ongeval minimaal honderd keer kleiner is als je werkt volgens een arbocatalogus,” zegt Inspecteur-generaal Rits de Boer. De Nederlandse Arbeidsinspectie is ook in gesprek met de sector over het verbeteren van de veiligheid. De brancheverenigingen kunnen een belangrijke rol spelen in het onder de aandacht brengen van de arbocatalogi. Daarnaast hebben Holland Solar en Techniek Nederland bijvoorbeeld ook gezamenlijke opleidingen en examens voor installateurs met daarin aandacht voor veiligheid.

Mocht de Nederlandse Arbeidsinspectie nog input willen van deskundigen op het vlak van Valbeveiliging, dan denkt de VVGW Werkgroep Werken met Valbeveiliging graag mee.

Bron: inspectiewerkt.nl

Nieuws

ESF: feedback op effectbeoordeling digitale gebruikersinstructies

ESF vraagt leden van VVGW om feedback te geven om de economische impact van het digitaliseren van gebruikersinstructies te kunnen beoordelen. De EU-Commissie wil de lasten voor de industrie te verminderen en daarom bekijkt DG GROW de mogelijkheid om gebruikersinstructies in digitaal formaat beschikbaar te maken voor de PBM-sector.

VVGW ledenbezoek bij Bata Industrials

Het eerste VVGW ledenbezoek van 2024 is aan Bata Industrials. Het bestuur van Vereniging Veilig & Gezond Werken sprak met Martijn Mathot, Managing Director en Ronald Batenburg, Sales Director Europe. Het bestuur vindt het belangrijk te weten wat er leeft onder de leden. Daarom zijn ze in 2023 gestart met ledenbezoeken.

Terugkijken: kennissessie over pbm gehoorbescherming

Veilig en gezond werken, daar hoort Gehoorbescherming als persoonlijke beschermingsmiddel bij. De juiste gehoorbescherming is niet alleen een investering in veiligheid, maar óók productiviteit. Daarom delen onze deskundigen van de VVGW-werkgroep Gehoorbescherming hun kennis. Wil je er meer over horen? Bekijk dan deze kennissessie.