Besluit UPV Textiel gaat in op later moment: voorjaar 2023

dec 5, 2022 | actualiteiten homepage, Nieuws

Vanaf 2023 treedt het Besluit UPV in werking. Producenten en importeurs van (beroeps)kleding en huishoudtextiel op de Nederlandse markt krijgen met deze nieuwe wetgeving te maken. Stichting UPV Textiel gaat de opdracht gezamenlijk uitvoeren namens deelnemers in het collectief. Uit andere sectoren leren we dat het de beste manier is om de verplichtingen efficiënt, effectief en betaalbaar te kunnen organiseren.

In eerste instantie gingen we ervan uit dat het Besluit per 1 januari 2023 in werking zou treden. Nu blijkt dat het wetgevingstraject van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat rond dit Besluit nog niet is afgerond. De verwachting is dat het Besluit UPV Textiel in het voorjaar van 2023 ingaat. Wanneer dat precies is, valt op dit moment nog moeilijk te zeggen.

Met het verschuiven van de ingangsdatum worden de vervolgacties na registratie over de drukke decemberperiode heen getild. Dat is op zich prettig voor de bedrijven die met het Besluit UPV Textiel verplichtingen krijgen. Maar van uitstel komt absoluut geen afstel! De wettelijke verplichting komt er en de ambitie blijft om het als sector via een collectieve aanpak efficiënt te organiseren.

Registreren
De komende weken blijft Stichting UPV Textiel actief in overleg met het ministerie en de sector om de collectieve aanmelding voor te bereiden. We roepen ondernemingen actief op zich te registreren, zo word je goed op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen. Ook zijn er online informatiesessies en bedrijven kunnen vragen stellen via de servicedesk (085 202 07 10) en mail ([email protected]).

In de loop van januari hopen we meer zicht te hebben op de datum dat het Besluit kan worden vastgesteld.

Meer informatie
> Lees verder op: Modint.nl
> Stichting UPV Textiel
> Registreren

Nieuws

Wijziging asbestwetgeving

De asbestwetgeving wordt gewijzigd. De blootstellingslimieten worden verlaagd, wat gevolgen zou kunnen hebben voor de te gebruiken PBM, tijdens het verwijderen van asbest.

Uitspraak in België over inlegzolen in veiligheidsschoenen

In verband met de problematiek over de inlegzolen in veiligheidsschoenen heeft de Belgische branchevereniging Febelsafe duidelijkheid gevraagd. Zij heeft een uitspraak ontvangen van haar overheden (FOD Economie als de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg).