Kabinet wil werk maken van gehoorschade

sep 14, 2022 | Nieuws

Voorkomen is beter dan genezen. De overheid wil zo snel mogelijk in actie komen om gehoorschade bij jongeren te voorkomen. Een goede zaak vind de Vereniging voor Veilig en Gezond Werken (VVGW). Gehoorschade is een proces en dit zintuig kan ongemerkt snel beschadigen door te vaak, teveel of te hard geluid.

Op de werkvloer is gehoorschade al jaren een belangrijk thema en zijn de vele mogelijkheden van gehoorbescherming niet meer weg te denken. Voor werkgevers zijn er al duidelijke wettelijke kaders gesteld. Allereerst dient de werkgever de eerste 3 stappen van de Arbeidshygiënische strategie (bronaanpak, afscherming van de bron, organisatorische maatregelen) te doorlopen en aan te pakken waar mogelijk. Denk hierbij aan het geluid zoveel mogelijk wegnemen of beperken door stillere machines, isolatie of omkasting van de machines. Indien deze maatregelen zijn genomen of niet voldoende zijn dan moet er gehoorbescherming worden gebruikt.
– Vanaf 80 dB moet de werkgever gehoorbescherming ter beschikking stellen.
– Vanaf 85 dB is de werknemer verplicht om gehoorbescherming te dragen.
Een goed idee om dit soort regelgeving ook voor festival en muziekevenementen op te stellen.

Hoe ontstaat gehoorschade
In het slakkenhuis zitten haartjes die op en neer golven. Hoe harder het geluid, hoe heftiger de haartjes golven. Bij te (lang) hard geluid kunnen de haartjes kapot gaan, waardoor het slakkenhuis verkeerde impulsen omzet. Dit kan een piepgeluid opleveren en leiden tot Tinnitus waarbij je geluiden als ruisen, piepen, fluiten onafgebroken of bij vlagen hoort terwijl die niet hoorbaar zijn voor anderen. Tinnitus komt bij ongeveer 2 miljoen Nederlanders voor en kan psychosociale problemen en maatschappelijk functioneren behoorlijk beïnvloeden.

Meer informatie
> Meepraten over dit onderwerp: meld je aan voor de werkgroep gehoorbescherming via [email protected]
> Podcast
> Meer informatie Arboportaal
> Lees het hele artikel in het AD

Nieuws

Training gebruik valbeschermingsmiddelen

Wat is er moeilijk aan het gebruik van valbescherming? Waarom zou je je daarin trainen? De VVGW werkgroep Werken met Valbeveiliging van Vereniging Veilig & Gezond Werken vindt het een uitgemaakte zaak. Behalve dat het een verplichting is voor een werkgever is er...

Nieuwe VVGW-campagne 2024-2026 in voorbereiding

De werkgroep Gehoorbescherming en ons ondersteunend verenigingsbureau hebben niet stil gezeten deze zomer. Samen bepaalden zij het beeld van onze nieuwe VVGW-campagne waarin het persoonlijke beschermingsmiddel gehoorbescherming centraal staat. VVGW-voorzitter Theo de Vliegh: ‘Wij zijn enthousiast over hoe de campagne eruitziet. Eigentijds. Echt een voorbeeld van hoe de VVGW zich zou moeten presenteren.’

VVGW ambitieus op Safety&Health@Work vakbeurs met kennisprogramma

Vereniging Veilig & Gezond Werken heeft ambitie en pakt groot uit op de vakbeurs Safety&Health@Work in Ahoy op 2 en 3 oktober 2024. Wij hosten voor het eerst een multifunctioneel VVGW-plein. Naast de mogelijkheid om te netwerken, komt er een theater waar de VVGW-leden een inhoudelijke programma neerzetten om kennis te delen.

Nieuw lid VVGW: Isero

VVGW heet graag een nieuw lid welkom bij de vereniging: Isero. Dit is een groothandel in ijzerwaren, gereedschappen en veiligheidsproducten in Nederland. Het bedrijf richt zich op de professionele markt, waaronder bouwbedrijven, installatiebedrijven, onderhoudsbedrijven en de industrie.