Kabinet wil werk maken van gehoorschade

sep 14, 2022 | Nieuws

Voorkomen is beter dan genezen. De overheid wil zo snel mogelijk in actie komen om gehoorschade bij jongeren te voorkomen. Een goede zaak vind de Vereniging voor Veilig en Gezond Werken (VVGW). Gehoorschade is een proces en dit zintuig kan ongemerkt snel beschadigen door te vaak, teveel of te hard geluid.

Op de werkvloer is gehoorschade al jaren een belangrijk thema en zijn de vele mogelijkheden van gehoorbescherming niet meer weg te denken. Voor werkgevers zijn er al duidelijke wettelijke kaders gesteld. Allereerst dient de werkgever de eerste 3 stappen van de Arbeidshygiënische strategie (bronaanpak, afscherming van de bron, organisatorische maatregelen) te doorlopen en aan te pakken waar mogelijk. Denk hierbij aan het geluid zoveel mogelijk wegnemen of beperken door stillere machines, isolatie of omkasting van de machines. Indien deze maatregelen zijn genomen of niet voldoende zijn dan moet er gehoorbescherming worden gebruikt.
– Vanaf 80 dB moet de werkgever gehoorbescherming ter beschikking stellen.
– Vanaf 85 dB is de werknemer verplicht om gehoorbescherming te dragen.
Een goed idee om dit soort regelgeving ook voor festival en muziekevenementen op te stellen.

Hoe ontstaat gehoorschade
In het slakkenhuis zitten haartjes die op en neer golven. Hoe harder het geluid, hoe heftiger de haartjes golven. Bij te (lang) hard geluid kunnen de haartjes kapot gaan, waardoor het slakkenhuis verkeerde impulsen omzet. Dit kan een piepgeluid opleveren en leiden tot Tinnitus waarbij je geluiden als ruisen, piepen, fluiten onafgebroken of bij vlagen hoort terwijl die niet hoorbaar zijn voor anderen. Tinnitus komt bij ongeveer 2 miljoen Nederlanders voor en kan psychosociale problemen en maatschappelijk functioneren behoorlijk beïnvloeden.

Meer informatie
> Meepraten over dit onderwerp: meld je aan voor de werkgroep gehoorbescherming via [email protected]
> Podcast
> Meer informatie Arboportaal
> Lees het hele artikel in het AD

Nieuws

Aftrap campagne Werken met Valbeveiliging ‘Haak aan!’ op vakbeurs

Na het succes van Ademnood 2.0 zet Vereniging Veilig & Gezond Werken met elkaar een campagne op rondom Werken met Valbeveiliging. De aftrap is op 5 oktober 2022 tijdens de vakbeurs Safety&[email protected] in Rotterdam Ahoy. Onder de naam ‘Haak aan!’ nodigen wij iedereen uit mee te doen en mee te denken. Theo de Vliegh, voorzitter van VVGW haakte als eerste aan.

Terugblik bestuursperiode Hans Milders

Dit jaar heeft Hans Milders afscheid genomen als bestuurslid van Vereniging Veilig en Gezond Werken. Hij was bij de oprichting betrokken en is sindsdien altijd actief geweest. Een terugblik.