Kabinet wil werk maken van gehoorschade

sep 14, 2022 | Nieuws

Voorkomen is beter dan genezen. De overheid wil zo snel mogelijk in actie komen om gehoorschade bij jongeren te voorkomen. Een goede zaak vind de Vereniging voor Veilig en Gezond Werken (VVGW). Gehoorschade is een proces en dit zintuig kan ongemerkt snel beschadigen door te vaak, teveel of te hard geluid.

Op de werkvloer is gehoorschade al jaren een belangrijk thema en zijn de vele mogelijkheden van gehoorbescherming niet meer weg te denken. Voor werkgevers zijn er al duidelijke wettelijke kaders gesteld. Allereerst dient de werkgever de eerste 3 stappen van de Arbeidshygiënische strategie (bronaanpak, afscherming van de bron, organisatorische maatregelen) te doorlopen en aan te pakken waar mogelijk. Denk hierbij aan het geluid zoveel mogelijk wegnemen of beperken door stillere machines, isolatie of omkasting van de machines. Indien deze maatregelen zijn genomen of niet voldoende zijn dan moet er gehoorbescherming worden gebruikt.
– Vanaf 80 dB moet de werkgever gehoorbescherming ter beschikking stellen.
– Vanaf 85 dB is de werknemer verplicht om gehoorbescherming te dragen.
Een goed idee om dit soort regelgeving ook voor festival en muziekevenementen op te stellen.

Hoe ontstaat gehoorschade
In het slakkenhuis zitten haartjes die op en neer golven. Hoe harder het geluid, hoe heftiger de haartjes golven. Bij te (lang) hard geluid kunnen de haartjes kapot gaan, waardoor het slakkenhuis verkeerde impulsen omzet. Dit kan een piepgeluid opleveren en leiden tot Tinnitus waarbij je geluiden als ruisen, piepen, fluiten onafgebroken of bij vlagen hoort terwijl die niet hoorbaar zijn voor anderen. Tinnitus komt bij ongeveer 2 miljoen Nederlanders voor en kan psychosociale problemen en maatschappelijk functioneren behoorlijk beïnvloeden.

Meer informatie
> Meepraten over dit onderwerp: meld je aan voor de werkgroep gehoorbescherming via [email protected]
> Podcast
> Meer informatie Arboportaal
> Lees het hele artikel in het AD

Nieuws

ESF: feedback op effectbeoordeling digitale gebruikersinstructies

ESF vraagt leden van VVGW om feedback te geven om de economische impact van het digitaliseren van gebruikersinstructies te kunnen beoordelen. De EU-Commissie wil de lasten voor de industrie te verminderen en daarom bekijkt DG GROW de mogelijkheid om gebruikersinstructies in digitaal formaat beschikbaar te maken voor de PBM-sector.

VVGW ledenbezoek bij Bata Industrials

Het eerste VVGW ledenbezoek van 2024 is aan Bata Industrials. Het bestuur van Vereniging Veilig & Gezond Werken sprak met Martijn Mathot, Managing Director en Ronald Batenburg, Sales Director Europe. Het bestuur vindt het belangrijk te weten wat er leeft onder de leden. Daarom zijn ze in 2023 gestart met ledenbezoeken.

Terugkijken: kennissessie over pbm gehoorbescherming

Veilig en gezond werken, daar hoort Gehoorbescherming als persoonlijke beschermingsmiddel bij. De juiste gehoorbescherming is niet alleen een investering in veiligheid, maar óók productiviteit. Daarom delen onze deskundigen van de VVGW-werkgroep Gehoorbescherming hun kennis. Wil je er meer over horen? Bekijk dan deze kennissessie.