Reconstructie ‘nationale mondkapjescrisis’

jul 1, 2022 | actualiteiten homepage, Nieuws

De Correspondent heeft een reconstructie gemaakt van de ‘nationale mondkapjescrisis’. Alle aandacht gaat naar één zaak: de miljoenendeal van Sywert van Lienden en zijn zakenpartners met de overheid. Maar hierdoor blijven veel andere – grotere – vragen onderbelicht. Waarom bleef de overheid maar mondkapjes inkopen? Welke rol speelden media en politiek daarin? En: was er eigenlijk wel een mondkapjestekort?

De overheid gaf in de beginfase van de pandemie 2 miljard euro uit aan beschermingsmiddelen. De Tweede Kamer vraagt meer te  kopen, zelfs nadat de inkopers aangaven dat dat al lang niet meer nodig was. Het grootste deel van deze beschermingsmiddelen ligt nog steeds in magazijnen.

De reconstructie begint op vrijdag 17 april 2020. ‘Na vier bizarre pandemieweken heeft chaos plaatsgemaakt voor overzicht. Het LCH werkt samen met een aantal vaste en betrouwbare leveranciers. Er zijn inmiddels 13 miljoen mondkapjes op voorraad. Komende week komen er nog eens zeven leveringen uit China binnen, van in totaal 19 miljoen stuks – genoeg voor enkele weken. Daarbovenop zijn er nog 100 miljoen mondkapjes in bestelling – genoeg voor bijna een jaar lang maximaal verbruik. In normale tijden kan de hele Nederlandse zorg hier bijna een decennium mee vooruit. De LCH’ers geven daarom al een paar dagen aan: we hebben genoeg. De politiek besluit anders.’ Zo meldt De Correspondent.

De afgelopen maanden sprak De Correspondent de hoofdrolspelers van het LCH, inkopers die de deals moesten sluiten, distributeurs die verantwoordelijk waren voor de logistiek, handelaren en leveranciers die de spullen beloofden te leveren, en vele anderen – en kregen zij inzage in talloze documenten, waaronder de rapportages die het LCH wekelijks aan de politieke leiding stuurde en filmmateriaal van een voormalig LCH-medewerker.

> Lees hier de hele reconstructie van De Correspondent 

Nieuws

Uitspraak in België over inlegzolen in veiligheidsschoenen

In verband met de problematiek over de inlegzolen in veiligheidsschoenen heeft de Belgische branchevereniging Febelsafe duidelijkheid gevraagd. Zij heeft een uitspraak ontvangen van haar overheden (FOD Economie als de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg).

Nieuwjaarsgroet 2024 van de VVGW-voorzitter

En het jaar 2023 is ook weer omgevlogen. Een energiek jaar voor VVGW. We hebben als bestuur niet stil gezeten. En zo willen wij ons ook voor 2024 inzetten, samen met jullie.

Webinar Gehoorbescherming op 5 maart 2024

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft 3 maart ingesteld als de jaarlijkse 'World Hearing Day', Internationale Dag van het Gehoor. In dat kader organiseert de VVGW-werkgroep Gehoorbescherming een webinar op 5 maart 2024. Webinar: Heb je het al gehoord? De titel...

Publicatie SRI-richtlijn Persoonlijke beschermingsmiddelen

De SRI-richtlijn Persoonlijke beschermingsmiddelen is gepubliceerd. Deze richtlijn gaat over het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) binnen de medisch-specialistische zorg, de langdurige zorg en de publieke gezondheidszorg.