Reconstructie ‘nationale mondkapjescrisis’

jul 1, 2022 | actualiteiten homepage, Nieuws

De Correspondent heeft een reconstructie gemaakt van de ‘nationale mondkapjescrisis’. Alle aandacht gaat naar één zaak: de miljoenendeal van Sywert van Lienden en zijn zakenpartners met de overheid. Maar hierdoor blijven veel andere – grotere – vragen onderbelicht. Waarom bleef de overheid maar mondkapjes inkopen? Welke rol speelden media en politiek daarin? En: was er eigenlijk wel een mondkapjestekort?

De overheid gaf in de beginfase van de pandemie 2 miljard euro uit aan beschermingsmiddelen. De Tweede Kamer vraagt meer te  kopen, zelfs nadat de inkopers aangaven dat dat al lang niet meer nodig was. Het grootste deel van deze beschermingsmiddelen ligt nog steeds in magazijnen.

De reconstructie begint op vrijdag 17 april 2020. ‘Na vier bizarre pandemieweken heeft chaos plaatsgemaakt voor overzicht. Het LCH werkt samen met een aantal vaste en betrouwbare leveranciers. Er zijn inmiddels 13 miljoen mondkapjes op voorraad. Komende week komen er nog eens zeven leveringen uit China binnen, van in totaal 19 miljoen stuks – genoeg voor enkele weken. Daarbovenop zijn er nog 100 miljoen mondkapjes in bestelling – genoeg voor bijna een jaar lang maximaal verbruik. In normale tijden kan de hele Nederlandse zorg hier bijna een decennium mee vooruit. De LCH’ers geven daarom al een paar dagen aan: we hebben genoeg. De politiek besluit anders.’ Zo meldt De Correspondent.

De afgelopen maanden sprak De Correspondent de hoofdrolspelers van het LCH, inkopers die de deals moesten sluiten, distributeurs die verantwoordelijk waren voor de logistiek, handelaren en leveranciers die de spullen beloofden te leveren, en vele anderen – en kregen zij inzage in talloze documenten, waaronder de rapportages die het LCH wekelijks aan de politieke leiding stuurde en filmmateriaal van een voormalig LCH-medewerker.

> Lees hier de hele reconstructie van De Correspondent 

Nieuws

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.