Reconstructie ‘nationale mondkapjescrisis’

jul 1, 2022 | actualiteiten homepage, Nieuws

De Correspondent heeft een reconstructie gemaakt van de ‘nationale mondkapjescrisis’. Alle aandacht gaat naar één zaak: de miljoenendeal van Sywert van Lienden en zijn zakenpartners met de overheid. Maar hierdoor blijven veel andere – grotere – vragen onderbelicht. Waarom bleef de overheid maar mondkapjes inkopen? Welke rol speelden media en politiek daarin? En: was er eigenlijk wel een mondkapjestekort?

De overheid gaf in de beginfase van de pandemie 2 miljard euro uit aan beschermingsmiddelen. De Tweede Kamer vraagt meer te  kopen, zelfs nadat de inkopers aangaven dat dat al lang niet meer nodig was. Het grootste deel van deze beschermingsmiddelen ligt nog steeds in magazijnen.

De reconstructie begint op vrijdag 17 april 2020. ‘Na vier bizarre pandemieweken heeft chaos plaatsgemaakt voor overzicht. Het LCH werkt samen met een aantal vaste en betrouwbare leveranciers. Er zijn inmiddels 13 miljoen mondkapjes op voorraad. Komende week komen er nog eens zeven leveringen uit China binnen, van in totaal 19 miljoen stuks – genoeg voor enkele weken. Daarbovenop zijn er nog 100 miljoen mondkapjes in bestelling – genoeg voor bijna een jaar lang maximaal verbruik. In normale tijden kan de hele Nederlandse zorg hier bijna een decennium mee vooruit. De LCH’ers geven daarom al een paar dagen aan: we hebben genoeg. De politiek besluit anders.’ Zo meldt De Correspondent.

De afgelopen maanden sprak De Correspondent de hoofdrolspelers van het LCH, inkopers die de deals moesten sluiten, distributeurs die verantwoordelijk waren voor de logistiek, handelaren en leveranciers die de spullen beloofden te leveren, en vele anderen – en kregen zij inzage in talloze documenten, waaronder de rapportages die het LCH wekelijks aan de politieke leiding stuurde en filmmateriaal van een voormalig LCH-medewerker.

> Lees hier de hele reconstructie van De Correspondent 

Nieuws

Veel valgevaar gezien bij controle 200 bouwplaatsen

Bij een controle op 200 bouwplaatsen verspreid over Nederland zijn 16 maart 2023 bij circa 140 bouwplaatsen overtredingen geconstateerd door de Nederlandse Arbeidsinspectie. In totaal ging het om meer dan 250 overtredingen. Het accent van de controle lag vooral op...

Onderzoek economische impact EU voorstel verbod PFAS

Begin februari stelt de EU voor om het gebruik van PFAS te beperken. Dit zal ook gevolgen hebben voor verschillende PBM-producten. Nederland is een van de initiatiefnemers. Vorige maand deelde VVGW dit bericht op LinkedIn. Op initiatief van CEFIC (Europese chemische...

De invloed van toekomstige ontwikkelingen op gezond en veilig werken

Het RIVM en TNO hebben onderzocht wat de impact is van ontwikkelingen in de komende 20 jaar op gezond en veilig werken. Hoe beïnvloedt artificiële intelligentie onze veiligheid op het werk? Wat betekent de energietransitie voor de risico’s waaraan werkenden blootgesteld worden? Direct of indirect hebben dit soort ontwikkelingen invloed op de gezondheid en veiligheid van werkenden.

Veel ongelukken bij installatie zonnepanelen

Meer dan veertig ongevallen vonden er in 1,5 jaar tijd plaats bij installatie van zonnepanelen. Bij controles van de Nederlandse Arbeidsinspectie werd in meer dan 70% van de gevallen de Arbowet overtreden.